A „fotokróm” nevű technikával készült képeket Izrael nemzeti könyvtárában őrzik.

Különleges technikával készült, színes képeken látható a Szentföld több pontja is abban a képgyűjteményben, melynek darabjai a 19. század végéről származnak.

 

A Jaffa-kapu Jeruzsálemben

A Haaretz oldalán közzé tett fotók az úgynevezett „fotokróm” eljárással készültek, melynek köszönhetően fényképezőgéppel készült, mégis részleteiben olajfestményekre hasonlító végeredmény született.

Arab szabó
A Siratófal Jeruzsálemben

Az első fénykép elkészítését követően csaknem 100 év telt el amíg egy svájci nyomdász, Orell Fussli megalkotta a fotokróm technikát. A módszer lényege, hogy a tárgyak eredeti színe helyett alapvetően azok fekete-fehér változatát őrizte meg, némi szabadságot biztosítva azoknak, akik a képek színeinek megerősítését végezték utólag.

Betlehemi nő
Az Oroszlános-kapu

Szemrevalóan színes emlék született azon a képen például, melynek utómunkája eredményeként három askenázi zsidó férfi közül az egyik szivárványszínű kabátot visel.

Három askenázi zsidó férfi

 

A fotokróm eljárást később leváltották az autokróm eljárások, amik sokkal egyszerűbben produkáltak színes végeredményt – ezért máig különlegességnek számít az izraeli tájakat és életképeket őrző képek technikája a fotográfia történetében.

Ráhel sírja
A Szikladóm Jeruzsálemben
A Szikladóm belseje

zsido.com