Nagyon sok zsidó él Amerikában, akinek az ősei az egykori Szovjetunió területéről vándoroltak ki. Egy nagyszabású konferencia-sorozat azt tűzte ki célul, hogy közösségé formálja őket.

Egyes becslések szerint New York államban, New Jersey-ben és Connecticut-ban 200 ezer orosz származású zsidó él. Szerte az Egyesült Államokban a 700 ezret is eléri a számuk. Közülük legalább ezer fiatal találkozik egy konferencián, hogy beszélgessenek közös gyökereikről.

Az egyik szervező, Chaim Chesler szerint a konferencia résztvevői miután elutaztak korábban Izraelbe, hogy megismerjék zsidó örökségüket, hazatérve nem kapnak elég támogatást és további oktatást, ezen kell változtatni – olvasható a jpost.com cikkében. Az egyik legnépszerűbb előadás és vitapanel a BDS-ről szól, az Izrael-ellenes mozgalom terjedéséről például az egyetemeken.

Teljes más témák is terítéken lesznek, Jehuda Katz Kaliforniából érkezik és arról fog beszélni, hogy mennyire hiányoznak a technológiai iparból a fiatal orosz-amerikai zsidó szakemberek, miként lehet ezen változtatni.

A Limmud FSU konferencia Moszkvából indult 10 éve, Chaim Chesler szerint már több mint 100 „Limmud-bébi” született, akiknek a szülei valamelyik konferencián ismerkedtek meg. „Mi nem csak oktatjuk a zsidó történelmet, mi új zsidó életet és zsidó családokat hozunk létre!” – mondja büszkén a szervező.

Kép: jewocity.com