A kárpótlásra jogosultakat egy nemzetközi zsidó szervezet által készített adatbázis segíti az ingatlanok beazonosításában.

Egy új lengyel törvény értelmében már csak pár hónap maradt kárpótlás igénylésére azok számára, akiket a második világháború idején fosztottak meg otthonaiktól és korábban már jogi úton kezdeményezték a helyreállítást – adta hírül a Ynetnews. A lengyel kormány 2 613 kérdéses varsói ingatlanról készített listát, azonban a helyzetet nehezíti, hogy a legtöbb cím mellé nem tüntették fel az eredeti tulajdonosok neveit és sokan évtizedekkel ezelőtt kezdeményezték a jogi lépést.

A felmerülő probléma megoldása érdekében hétfőn részletes adatbázist tett elérhetővé a World Jewish Restitution Organization (WJRO) nevű szervezet, amely korabeli nyilvántartások alapján készített listákat. “Nagyon korlátozott lehetőségei maradtak az igazság helyreállításához azoknak, akik sokat szenvedtek egykor” – hangsúlyozta Gideon Taylor, a WJRO vezetője.

A férfi hozzátette: nem lehet biztosan tudni, pontosan hány lakás tartozhatott egykor zsidó tulajdonosokhoz, de többségében ők az érintettek – hiszen a háborút megelőzően a varsói lakosságnak közel 30 százaléka volt zsidó származású, és magas számban voltak az ingatlantulajdonosok között.

Az érintettek közül sokan rögtön a második világháború után kezdeményezték a tulajdonviszony helyreállítását, azonban a kommunista vezetés csaknem teljesen lehetetlenné tette azt. A szeptemberben beiktatott törvény értelmében még három hónapig fordulhatnak hatóságokhoz a jogosultak, azt követően az ingatlanok végleg a főváros birtokába kerülnek.

zsido.com

Kép forrása: Ynetnews