A fotós azt hitte, hogy a zsidó közösség végnapjait örökíti meg, szerencsére nem így lett.

A lengyelországi zsidóság megszűnésétől tartva 1975-ben a vasfüggöny mögé utazott egy amerikai fotós, hogy megörökítse a közösség mindennapjait – kezdi egy nem mindennapi képkiállítás történetét a The Jewish Telegraphic Agency. Mint azóta kiderült, szerencsére Chuck Fishmant alaptalan félelem motiválta. Bár előre nem tudhatta, a kommunizmus összeomlása után Lengyelországban ismét virágzásnak indult a zsidóság.

Az amerikai fotós mindössze 21 éves volt, amikor először Kelet-Európába érkezett és célként tűzte ki a lengyel zsidóság életének dokumentálását. 1975 és 1983 között még négyszer érkezett az országba, ahol múlt héten kiállítás nyílt képeiből.

„Akkor úgy tűnt, hogy a lengyel zsidóság ezeréves történetének utolsó napjait éljük. Mindenki ezt gondolta, tényleg mindenki” – mondta Fishman, aki nem számított a kommunizmus összeomlása utáni újjáéledésre. „Ha nem bukott volna meg a rendszer, tényleg véget ért volna” – tette hozzá.

Lengyelországban a holokausztot megelőzően közel 3.3 millió zsidó élt, ám a második világháború, majd a kommunista üldözés során drasztikusan csökkent a számuk. Napjainkra a zsidó közösségnek csak töredéke maradt, a 38 milliós államban 20 ezer főre becsülik a létszámát. Úgy tűnik, hogy a közösség biztonságos otthonként tekint az országra, ahol az elmúlt évtizedben több zsinagógát felújítottak, sokrétű kulturális és társadalmi programok színesítik a zsidóság hétköznapjait.

„Teljesen megdöbbentő élmény volt visszatérni” – mondta a New York-ban élő férfi, aki hosszabb kihagyás után 2013-ban érkezett vissza Lengyelországba. „Minden meglepetésként ért” – mesélte tapasztalatait.

A 63 éves férfi műveiből készült kiállítás október 28-ig lesz látható a varsói Zsidó Történelmi Intézetben, majd onnan a krakkói Gallíciai Zsidó Múzeumba költöztetik a tárlatot.

zsido.com