A lengyel szenátus megszavazta azt a törvényt, mely szerint az ország 2025-ben véget vet az évi 1,8 milliárd dollárt érő kóser és hálál hús exportjának. A vallási közösségek továbbra is vághatnak saját maguk számára előzetes elkábítás nélkül, ahogyan azt mind a zsidó, mind pedig a muszlim étkezési törvények előírják, ám a húst nem szabad exportálni.

Az előző héten elfogadott törvényjavaslatot még a múlt hónapban terjesztették elő a lengyel törvényhozás alsóházában. A törvénytervezet alkotója Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök helyettes, a jobboldali Jog és Igazságosság párt vezetője. A törvény eredeti tervek szerint már 2022-ben életbe lépett volna.

Lengyelországban nagyjából 20 ezer zsidó és körülbelül ugyanennyi muszlim él. Az országban található számos kóser és hálál vágóhíd elsősorban exportra termel. A kábítás nélküli vágást sok kritika éri. A lengyel állattartók és húsipari dolgozók egyesületei sikeresen harcoltak a törvény bevezetésének elnapolása ellen, elsősorban a koronavírus világjárvány okozta gazdasági krízisre hivatkozva.

Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija Tomasz Miśkiewicz muftival együttműködve tárgyal az illetékesekkel a lehetséges megoldásokról. Menachem Margolin rabbi, a brüsszeli székhelyű Európai Zsidó Egyesület vezetője azzal érvelt a törvény bevezetése ellen, hogy Lengyelországból származik az Európában vágott kóser hús jelentős része, sőt, a lengyelországi kóser vágóhidak Európán kívüli piacokat is ellátnak hússal. Az egyesület azonban, mint látható, sikertelenül lobbizott a törvény elfogadása ellen, ám örömmel nyugtázták annak elhalasztását, és a vezetők kijelentették, hogy továbbra is folytatják a harcot a törvény életbe léptetése ellen.

Európai országokban rendszeresen felmerül a kóser (és hálál) vágás betiltása. A kóser és hálál hús exportjának tilalmáról szóló, valamint a kóser és hálál mészárszékek működtetésének ellehetetlenítésére irányuló törvénytervezet már korábban is napirenden volt a lengyel parlamentben.

zsido.com

Forrás: JTA