Hosszú idő után három dél-amerikai országban is segítséget kapnak a zsidó közösségek.

 

Új rabbi áll három dél-amerikai ország zsidó közösségének szolgálatába – derül ki a Forward írásából. Elisha Salas rabbi a Shavei Israel nevű szervezet képviseletében érkezik a kontinensre. Az izraeli székhelyű szervezet alapvető célja, hogy kapcsolatba kerüljön a távol eső zsidó közösségekkel és segítsen gyökereik megtalálásában.

Salas rabbi hamarosan El Salvadorban, Hondurasban és Guatemalában is azért fog dolgozni, hogy a helyi zsidó élet felvirágozhasson. Munkájának középpontjában kiemelt szerepet kapnak azok a közösségek, melyek az egykori inkvizíció üldözése nyomán menekültek az óceán túloldalára. Az elüldözött zsidók, az úgynevezett „marranók” leszármazottainak körében mára sok helyen feledésbe merültek a zsidó vallás elemei és tradíciói.

A chile-i származású rabbi hamarosan San Salvadorba költözik, ahol közel 300 ortodox zsidó él. A salvadori fővárosba a 19. század során nagy létszámban érkeztek zsidó bevándorlók – főleg Egyiptomból, Törökországból és Tunéziából. A 20. században pedig a holokauszt elől menekülő zsidók találtak a dél-amerikai országban új hazára.

 

zsido.com