Szerda koradélután egy szolgálaton kívüli New York-i rendőrparancsnok laponként szedett össze egy szanaszét heverő Tórát, hogy aztán rendesen eltemethessék.

Tegnap délelőtt egy nyomtatott Tóra gyűrött lapjait dobálta a szél a Brooklyn-i Bay Ridge utcában, melyet egy arra járó, szolgálaton kívüli rendőrparancsnok szedett össze. Emmanuel Gonzalez szerda kora délután, 1 óra körül éppen biciklijével hajtott végig a Ridge sugárúton, amikor a 67-ik utca közelében héber betűs nyomtatott lapokra lett figyelmes.

„Az oldalakról felismertem, hogy egy nyomtatott Tórából származhatnak és betettem néhány oldalt a kerékpárom oldalcsomagtarójába, ekkor vettem csak észre, hogy további oldalak vannak szétszódódva a környéken mindenhol.” – mondta Gonzalez a VIN New-nak – „Eleinte csak egy-két darabot látam, aztán még hármat, négyet, végül rájöttem, hogy a sugárút »papírszemete« az mind a könyvből származik. Autók dudáltak rám, mikor megálltam, hogy felszedjem a lapokat, de úgy gondoltam, hogy ha a munkámat végzem, akkor azt a helyes módon fogom tenni.”

Gonzalez összeszedte, amit csak látott, majd visszatekert a forgalmas Belt Parkway lejáróhoz, hogy megbizonyosodjon, hogy sehol se hagyjon hátra egy lapot sem.

„Autók hajtottak keresztül a lapokon, így végül le kellett állítanom a forgalmat, de fontos volt, hogy időt fordítsak a Tóra tiszteletére – mert néha időt kell szakítani arra, hogy egy micvát csináljunk.”

Miután Gonzalez nem tudta pontosan, hogy a továbbiakban mi a helyes eljárás, ezért felkereste Chaim Deutsch városi tanácsost, aki megerősítette, hogy az oldalak egy Chümesből származnak, majd biztosította a felügyelőt, hogy gondoskodni fog a könyv maradékának megfelelő sorsáról.

Gonzalez, aki a NYPD munkatársaként minden vallási felekezethez, vagy csoporthoz tarozó embert képvisel, nem gondolja, hogy ezt a nyomtatott Tórát bárki direkt akarta volna megsemmisíteni. Sokkal valószínűnek tartja, hogy figyelmetlenségből történt a baleset, például, hogy valaki az autója tetején felejthette a könyvet, ami induláskor észrevétlenül lesodródott és a lapok kihullottak belőle. A történtek elgondolkoztatták a rendőrparancsnokot és felvetődött benne, hogy az városlakókat edukálni kellene, hogy tudják, mi a helyes lépés, ha egy vallási kegytárgy sodródik eléjük az utcán.

„Tudatosítanunk kellene az emberekben, hogy mit tegyenek az ilyen helyzetekben” – állapította meg Gonzalez. „Valójában én nem akartam egy micvát csinálni, de az Isten, háSém felszólított, hogy tegyek egyet.”

Deutsch tanácsos elmondta, hogy a széttépődött Tórát a vallási törvényeknek megfelelően egy genizába fogja helyezni. A tanácsost annyira lenyűgözte Gonzalez önzetlensége, hogy azt Twitter oldalán még egy videóban is megosztotta követőivel.

„Gonzalez felügyelő egy példaérékű személy, egy igazi »mentsch« (jiddisül a nemeslelkű ember).” – mondta Chaim Deutsch. „Teljesen lenyűgözött az érzékenysége és tisztelete. Mindig is tudtam, hogy egy nagyszerű fickó, és most a közösségből még többen is láthatják ezt.”

Chaim Deutsch tanácsos Twitter videóját ide kattintva lehet megtekinteni.

A kép illusztráció, Emmanuel Gonzalez látható egyenruhában, ahogy 2019-ben a szatmári rebbe, Reb Aaron Teitelbaum áldását kéri. Forrás: TwitterHQSatmar.

 

Cseh Viktor

 

Forrás: www.vosizneias.com