A helyi zsidó közösség, az Ukrajnai Nemzeti Emlékezet Intézete, a Zsidó Világkongresszus és az izraeli nagykövet is tiltakozását fejezte ki, amiért az ukrajnai Poltavában egy több ezer holttestet rejtő tömegsír fölé építenének egy lakónegyedet. A tömegsír a holokauszt zsidó áldozatainak végső nyughelye.

1941 szeptemberében a kelet-ukrajnai várost megszálló német csapatok 5000 helyi zsidót, továbbá nem zsidókat is az úgynevezett tüzérségi raktárak területére hajtottak, és agyonlőttek.

Joel Lion, Izrael kijevi nagykövete a poltavai polgármesterhez, Olekaszndr Samotához fordult, és arra kérte, hogy állítsa le a projektet. „Mint Izrael Állam, a zsidó nép országának képviselője, és mint holokauszt-túlélők gyermeke, azok nevében szólalok fel, akiknek már nincs módjuk beszélni. Az ön és a képviselőtestület tagjainak lelkiismeretére apellálok, amikor azt kérem, hogy akadályozzák meg ezt a történelmi igazságtalanságot. Azonnali cselekvést várok el. Önnek az igazság és az igazságtalanság között kell döntenie”- írta Lion, aki elküldte levelét Volidimir Hrojszmannak, Ukrajna miniszterelnökének, Jevhen Nyiscsuk kulturális miniszternek és az ukrajnai zsidó közösségek vezetőinek.

Ezt követően az ukrán Kulturális Minisztérium is tiltakozását fejezte ki, de a város vezetése nem mutat hajlandóságot az építkezés megakadályozására.

A XX. század elején Poltava a térség egyik legfontosabb zsidó központja volt. 1939-ben 13 000 zsidó lakosa volt a városnak. Számos vallási, oktatási és kulturális intézmény működött a településen és a cionista mozgalom is jelentős bázissal rendelkezett. Jicchák Ben-Cvi, Izrael második államelnöke Poltavában született és ebben a városban alapították meg a háredi közösség ma is működő két fontos sajtóorgánumát, a Hámodiá és a Hápelesz című lapokat.

A németek előretörésével a zsidó lakosság legnagyobb része elmenekült a városból. A helyben maradó ötezer zsidót a megszállást követően lemészárolták.

Az elmúlt időszakban antiszemita bűncselekmény is történt Poltavában: Hitlert éltető és a zsidókat gyalázó feliratot festettek ismeretlenek a városi holokauszt emlékműre.

zsido.com

Forrás: TOI