Benjamin Netanjahu is köszönetet mondott az osztrák kancellár kiállásáért.

Szégyenteljesnek nevezte országa szerepvállalását a holokausztban Sebastian Kurz – közölte a Jewish Telegraphic Agency. Az osztrák kancellár Ausztria náci megszállásának 80. évfordulója alkalmából mondott beszédet Bécsben, ahol a zsidóság mellett is nyíltan kiállt.

„Ausztriában nincs helye az antiszemitizmusnak, minden nap harcolni fogunk ellene” – fogalmazott Kurz múlt héten. „Történelmi felelősségünk nem áll meg határainknál. Különleges felelősséggel viseltetünk Izraelért és az itteni zsidóság biztonságáért” – tette hozzá a vezető, aki így folytatta: „csak akkor valósul meg, hogy a „sosem felejtünk”-ből „soha többé!” lesz, ha a zsidóság korlátozás nélkül tud békében és biztonságban élni”.

Sebastian Kurz szavait Izrael miniszterelnöke, Benjamin Netanjahu is megköszönte. „Nagyra becsülöm Kurz kancellárt az erőteljes beszédéért, az antiszemitizmus elleni elszánt harcáért és a holokauszt-oktatás, valamint megemlékezésekhez kapcsolódó kabineti döntések előkészítéséért” – hangsúlyozta Netanjahu; aki kiemelte, hogy Bécs 66 ezer osztrák zsidó áldozat számára készül emlékművet állítani.

zsido.com

Kép forrása: JTA