A bibliai Náchum próféta síremlékénél, az észak-iraki autonóm kurd tartományban fekvő Ál-Kus városában ünnepelték a kurd zsidók a fény ünnepét. A Moszulhoz közel fekvő településen húsz zsidó gyűlt össze, többségükben helyi lakosok.

“Ez az első alkalom, hogy az iraki Kurdisztánban hanukát ünneplünk. A békés együttélés mindig is a kurd régió egyik jellegzetessége volt.” – mondta Hemn Fárájdun, a helyi zsidó közösség egyik tagja. Hozzátette azt is, hogy ez a terület még az Iszlám Állam fénykorában is biztonságos volt.

Náchum próféta síremlékének felújítása közel három évvel ezelőtt kezdődött meg az Amerikai Szövetség a Kulturális Örökségek Helyreállításáért Alapítvány (ARCH) és a csehországi, műemlékvédelemre szakosodott cég, a GEMA közreműködésével. Az Egyesült Államok egymillió dollárral járult hozzá a költségekhez és a kurd kormány is nyújtott támogatást, ahogy magánadományok is befolytak. A tervek szerint idén májusra érnek véget a munkálatok.

A vészharangot a kurdisztáni területi kormányban a zsidó közösséget képviselő Serzád Omár Mászmáni kongatta meg 2016-ban, amikor a síremlék azonnali helyreállítását szorgalmazta: “Megvizsgáltam az épület állapotát, szakértőkkel, mérnökökkel, építészekkel konzultáltam és mindannyian arra az álláspontra jutottak, hogy a síremlék akár néhány hónap alatt teljesen összeomolhat. Ez a műemlék nemcsak a zsidókhoz tartozik, hanem az egyetemes emberi kultúra része, így tehát megóvása közös ügyünk”.

A felújítandó síremléket 1500 éve emelték, és jelentős zarándokhellyé vált a kurdisztáni zsidók számára, akik elsősorban sávuot ünnepén látogattak el Ál-Kusba. Náchum próféta a polgári időszámítás előtti VII. században élt, tanítását a bibliai Náchum könyve őrzi.

Az elhanyagolt épületet az utóbbi évtizedekben egy asszír-keresztény (káldeus) család védelmezi saját elhatározásából, mert a zsidó közösség túlnyomó többsége még az ötvenes évek elején Izraelbe vándorolt. Állítólag az utolsók között távozó rabbi bízta meg keresztény szomszédjait, hogy gondozzák a síremléket.

A második világháború előtt még 150 000 zsidó élt Irakban. Ma már csak a kurd autonóm régióban él egy apró közösség. A kurdisztáni régióban újabban sok szó esik a térség gazdag és ősi zsidó múltjáról. A próféta Ál-Kusban fekvő sírja a muszlim-keresztény-zsidó együttélés egyik szimbólumává vált.

zsido.com

Forrás: JPost