Az üldözések elől a világ számos pontjára menekültek a zsidók a mai Portugália és Spanyolország területéről. Voltak, akik nekivágtak az óceánnak.

Egy XIX. században készült ritka Megila került elő, amit az Azori-szigeteken készítettek. Az Atlanti-óceánon található szigetcsoport Portugáliához tartozik, egykoron az üldözött zsidók menedékéül szolgált.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár digitalizálta a különleges tekercset a Purimra időzítve. A dokumentumhoz egy magángyűjteményből jutottak hozzá. A szöveg alig több mint 12 centiméternyi és David Sabach tiszteletére ajánlották, aki az azori zsidó közösség megbecsült tagja volt, a Tóra nagy ismerője – olvasható a jpost.com cikkében.

A XVI.-XVII. században innen is el kellett menniük a zsidóknak, abból az időből nem maradtak írásos feljegyzések. A XIX. században marokkói zsidók vándoroltak be az Azori-szigetekre, 1818-ban érkeztek az elsők. A század közepéig nagyjából 250 zsidó élt a szigeteken, főleg Ponta Delgada városában. A város régi zsinagógáját a közelmúltban felújították és múzeumot alakítottak ki benne.  

zsido.com

Kép: jpost.com