Teljesen feltárták és konzerválják a zsidó katakombákat Rómában a Villa Torlonia alatt. Még nem lehet tudni, hogy mikor nyitják meg a nagyközönség előtt.

A feltárás csak a projekt kezdete, most még stabilizálni kell a helyszínt és sok restaurálási feladat vár a szakemberekre. Az ehhez szükséges pénzügyi forrásokat már biztosították, hogy az engedélyezés mennyi idő alatt megy végig az olasz bürokrácián, azt még nem tudni – olvasható a jewish-heritage-europe.eu összefoglalójában.

Az olasz kulturális tárca 1,5 millió eurót szán a polgári időszámítás szerint a II. és V. századból származó katakombák megőrzésére és helyreállítására. Ez is azt bizonyítja, hogy már az ókori Rómában jelentős zsidó közösség élt.

Az épület alatt húzódó alagútrendszer, amelyet 1918-ban fedezték fel véletlenül, mintegy 12 ezer négyzetmétert foglal magába. 3828 temetkezési fülke van a falakban, a mennyezetet zsidó szimbólumokkal díszítették. A munkák során tiszteletben tartják majd a vallási előírásokat is, izraeli szakemberek is részt vesznek a projektben. A legtöbb zsidó katakomba jelenleg nem látogatható Rómában, ezért is különleges ez a feltárás.

zsido.com

Kép: jewish-heritage-europe.eu

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287