Egy zsidó testvérpár menekülése a nácik uralta Németprszágból és egy levél, ami 73 éven át utazott.

A történet a II. világháború idején kezdődött Németroszágban. Rachel és Fanny Gewertz szülei elhatározták, hogy gyermekeiket kimenekítik a nácik uralma alatt álló országból. Rachelnek sikerült vízumot szerezni a brit fennhatóság alatt álló Palesztínába, aki így alijázhatott. Fanny azonban kénytelen volt Németroszágban maradni, de túlélte a holokausztot, a Pireneusokon keresztül Spanyolországba menekült egy 60 fős zsidó csoport tagjaként – olvasható a ynetnews.com cikkében.

Egy kis faluban talált magának szállást, ekkor tudott először levelet írni testvérének. A küldemény Egyiptomig jutott, ahol minden levelet átvizsgáltak a cenzorok, akik – nem tudni miért – nem engedték tovább a levelet, hanem visszaküldték a feladónak. Fanny időközben Barcelonába költözött, a levél pedig a régi címére ment, a fogadó tulajdonosa nem dobta ki, henem eltette. 1948-ban, nem sokkal Izrael Állam megalakulása előtt Fanny is alijázni tudott, így a testvérek újra találkoztak.

A levél évtizedekig a fogadóban porosodott, amikor valaki felfigyelt rá és átadta Joseph Calbet spanyol történésznek. Calbet megtalálta Rachelt, aki 93 éves és Rishon Lezionban él. Nővére már elhunyt, de a történész találkozhatott Fanny fiával, aki szintén Izraelben él. Időközben az Izraelbe delagált spanyol nagykövet is értesült a történetről, így egy kis ünnepség keretében „kézbesítették” az elveszett levelet.

Kép: ynetnews.com