A Cohen család Párizsból Izraelbe települt át. Nem akármilyen lakást hagytak maguk mögött: azt az otthont, ahol korábban a lubavicsi rebbe édesanyja, Chana Schneerson rebecen (1880-1964) élt, miután a Szovjetunióból Párizsba költözött. Az alija ráadásul éppen a rebbe halálozásának 25. évfordulójára esett.

Boaz és Yael Cohen 15 ével ezelőtt nagy tragédián ment keresztül: otthonuk a lángok martaléka lett. Mindenük odaveszett. A fiatal, akkor még első kisgyermekét nevelő házaspár a zsidó közösség segítségével talált új otthonra.

„Fogalmunk sem volt, hogy milyen történelmi értéke van a lakásnak, amelyben éltünk. Egy nap valaki kopogtatott az ajtónkon. Kikukucskáltam, és egy lubavicsi hászidot láttam a bejárat előtt várakozni. Beengedtem a férfit, aki nagyon izgatottnak tűnt” – emlékezett vissza Boaz Cohen.

A látogató nem volt más, mint Shmuel Butman rabbi, aki a lubavicsi rebbe életét kutatta és éppen a rebbe édesanyjának párizsi lakhelyét próbálta megtalálni. Egy nap bejutott az épületbe, ahol olyan lakást keresett, melynek ajtófélfáját mezuza díszíti. Amint rálelt, rögtön becsöngetett. Örömmel konstatálta, hogy egy vallásos zsidó család él az ingatlanban.

„Ez a lakás nagyon nagy jelentőséggel bír a Chábád haszidizmus követőinek szemében, mert egy időben a rebbe naponta kétszer eljött ide és Tórát tanított itt” – mondta Butman rabbi.

Menachem Mendel Schneerson rabbi (1902-1994), a hetedik lubavicsi rebbe 1933-ban érkezett Párizsba a feleségével, és a Sorbonne Egyetemre iratkozott be villamosmérnök szakra. A nácik előretörése után a házaspár az Egyesült Államokba vándorolt tovább, ahol a későbbi rebbe a Chábád mozgalom oktatási munkájának irányítását vette át. Megözvegyült édesanyja abban az időben Ukrajnában élt, és csak a háború után, 1947-ben tudta elhagyni a Szovjetuniót. Chana rebecen Párizsban telepedett le. Fia visszatért New Yorkból, hogy édesanyjával lehessen, amíg meg nem szerzik a bevándorló vízumot a számára is.

A Cohen házaspár tudtán kívül ebbe a nagy jelentőségű lakásba költözött be, melyet csak azért hagytak el, hogy Izraelben folytathassák az életüket. „Véletlenül költöztünk éppen ide. Mióta kiderült, hogy Chana Schneerson rebecen egykori otthonában élünk, rengeteg látogató érkezett hozzánk. Ma elhagyjuk Franciaországot, hogy Izraelben kezdjünk új életet. Nem könnyű elhagyni ezt az ingatlant, de mindenképpen Jeruzsálemben szeretnénk lakni, közeli a már ott élő családtagjainkhoz” – mondta Boaz.

zsido.com

Forrás: Arutz7