„Az emberek azt mondják, hogy a képek láttán borzongani kezdenek, és nekem ez volt a célom” – mondta az alkotó.

Különleges projektet valósított meg az az izraeli fiatal, aki a Holokauszt idején készült képek közül húsz helyszínét felkereste és azokat mai fotókkal összevágta. Az eredmény rendkívüli érzést kelt, a holokauszt múltbeli traumájának és a modern Lengyelország hétköznapjainak ötvözetét nyújtja.

„Minden fotós arra törekszik, hogy sajátosan mutassa be a kiválasztott témát és úgy fejezze ki magát. Én mindig egyedi módon akartam bemutatni Lengyelországot, de ez nem egyszerű” – mondta a 18 éves Zohar Azar a Ynetnewsnak adott interjúban. „Szóval belevágtam egy projektbe, ami nem volt egyszerű és nagyon sok oda-vissza utazást igényelt Jeruzsálemből, valamint szükség volt arra, hogy sokat kommunikáljak múzeumi alkalmazottakkal, lengyel emberekkel; rengetegen segítettek” – tette hozzá a Holonból származó fiatal.

pol_1

„Az emberek azt mondják, hogy a képek láttán borzongani kezdenek, és nekem ez volt a célom” – mondta. „Szerettem volna felhívni a figyelmet arra, hogy csupán azért mert valamit színesen látunk, nem jelenti azt, hogy annak a múltja mára teljesen távolivá vált tőlünk”.

pol_2

A projekt, amely Azar szerint „a holokauszttal való törődést szolgálja”, nagyon sok egyeztetést igényelt a fiatalember számára. „Az egyik képhez például az Auschwitzi Múzeumtól kellett engedélyt kérnem, hogy felkereshessem azt a képet, ahonnan a fotót készítették” – mesélte Azar.

zsido.com