A merénylő elleni védekezést szolgáló asztal darabjait használták fel a hanukia-tartó elkészítéséhez.

Tavaly hanukakor egy maszkot viselő alak lépett be Chaim Rothenberg rabbi otthonába, a New York állambeli Monseyban. A házban mintegy száz ember tartózkodott és éppen meggyújtották az olajmécseseket, amikor az afroamerikai támadó előrántott egy machetét és eszement ámokfutásba kezdett. Öt embert súlyosan megsebesített, közülük egy idős férfi később az életét vesztette. A merénylővel az egyik jelenlévő hászid férfi vette fel a küzdelmet és egy asztallal dobta meg, majd a menekülő férfi után futott, és felírta az autója rendszámát. A rendőrséget ez az információ vezette a tettes nyomára. Joseph Glück ezért a tettéért New York állam szenátusának legmagasabb kitüntetését, a Szabadság-medált vehette át David Carlucci szenátortól.

Glück szabadkozva vett át a díjat: “Nem én érdemlem ezt a medált. Isten érdemli ez a medált. A támadás időzítése csodával ér fel. Ha öt perccel később történik, a helyiségben csak nők és gyerekek lettek volna és senki sem lett volna jelen, hogy megvédje őket” – mondta.

A szenátusi érem után a hászid férfi a megye elismerését is megkapta. Michael Specht, Ramapo megye elöljárója a Ramapo Szabadság-díjat nyújtotta át számára, melyet a 2001. szeptember 9-i áldozatok emlékére alapítottak. “Ő volt az, aki kikergette a támadót a házból. Magát tette meg célpontnak azért, hogy másoknak lehetőséget biztosítson a menekülésre. Azt hiszem, Joseph nagyon szerény ember. Olyan, aki nem szereti, ha ráirányul a figyelem, de mégis képes volt hősiesen viselkedni a megfelelő helyen és a megfelelő időben” – jelentette ki Specht.

A dulakodásban összetört asztal darabjaiból az idei hanukára egy trendeli alakú hanukia-tartót készítettek, s az oldalára az ismert hanukai mondatot vésték: “Nagy csoda történt itt”. Az idézettel arra utaltak, hogy Glück bátorsága és a fegyverként használt asztal nélkül sokkal nagyobb tragédia helyszíne lett volna a ház. A fent idézett mondatot egyébként csak Izraelben, a hanukai csoda helyszínén használják ebben a formában, a világ többi részen azt mondják: “Nagy csoda történt ott”. Monseyban azonban csodaként könyvelték el a történteket, ezért a különleges hanukija-tartó a közösség saját csodájának emlékét eleveníti fel majd évről-évre, míg a ráhelyezett hanukijával a Makabeusok több mint kétezer esztendővel ezelőtti győzelmére emlékeznek a közösség tagjai.

 

zsido.com

 

Forrás: JPost