A könyvritkaságot zsidó katonák használták a koreai háború alatt.

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár tulajdonában van a világ legnagyobb hágádá-gyűjteménye. A több mint 10 ezer darabot számláló kollekcióban szinte felbecsülhetetlen értékű ritkaságok is megtalálhatók, mint például az 1556-ban kiadott prágai hágádá, melynek összesen két példánya ismert, vagy az 1450-es keltezésű Rothschild hágádá, melynek pergamenje olyan érzékeny, hogy a könyvet állandóan sötétben kell tartani miatta.

Meglepő módon azonban találhatók egészen fiatal ritkaságok is a gyűjteményben. Ezek közé tartozik a mostanában megszerzett, 1952-ben kiadott „koreai háború hágádá”. A múzeum illetékese szerint ez a 32 oldalas füzet rendkívül ritka.

Zsidó amerikai katonák peszáchkor Koreában, 1952-ben

A hágádát Koreában nyomtatták az ott harcoló amerikai zsidó katonák számára. A különböző harctereken harcoló zsidó katonák kimenőt kaptak széderre, melyet két zsidó tábori rabbi szervezett és bonyolított le 1952 tavaszán. Ők voltak azok, akik összeállították a hágádát. A könyvecske borítóját a széderen résztvevő katonák csapatainak jelvényei láthatók, melyeket kézzel rajzoltak meg. Középen megfigyelhetjük a tábori rabbinátus jelvényét is. A széderen felszolgált menüben volt többek között gefilte fis, vagyis hagyományos askenázi töltött hal, valamint húsleves maceszgombóccal és háromféle borból lehetett választani.

A hágádá egyik lapján fejjel lefelé olvasható a héber szöveg, tanúságot téve arról, hogy milyen nehézségeket okozott az, hogy a héber betűket nem ismerő nyomdászok dolgoztak a könyvecskén.

zsido.com

Forrás: Arutz7

 

Ez a cikk azért jelenhetett meg, mert olvasóink egy része tavaly az EMIH-nek ajánlotta fel a személyi jövedelemadója 1 százalékát. Erre a segítségre idén is szükségünk lesz.

zsido.com szerkesztősége azért dolgozik, hogy olvasóink minél érdekesebb és sokszínűbb tájékoztatást kapjanak a zsidóságot érintő hazai és nemzetközi eseményekről, valamint a judaizmussal kapcsolatos kérdésekről.

A munkánkat az 1 százalékos felajánlások teszik lehetővé. Ezért arra kérjük minden kedves olvasónkat, hogy támogassa adója 1 százalékával az EMIH-et, a zsido.com fenntartóját.

Az EMIH technikai száma: 1287