A rendkívül értékes tekercseket egy ajándéktárgy kereskedőtől vásárolta körülbelül 25 dollárért egy katolikus pap az 1960-as években.

Amikor Lior Jákobi a németországi Mainz városának katolikus könyvtárát látogatta meg, hogy megvizsgálja annak judaika-gyűjteményét, meglepve látta azokat a háromszáz éves tekercseket, melyek ötven éve porosodtak a könyvtár egy polcán. Jákobi a Bár Ilán Egyetemen zsidó művészet szakos doktori hallgatója. A Johannes Gutenberg Egyetem vendégeként azért érkezett ez év márciusában a városba, hogy megvizsgálja a jom kipuri imakönyv különleges, mainzi (jiddisül Magenca) változatát.

A Martinus Könyvtárban tett látogatása alkalmával az intézmény igazgatója három, nem katalogizált tekercset is mutatott a kutatónak. Jákobi két tekercset legalább kétszáz éves askenáz megilát Eszterként, vagyis Eszter könyveként azonosított. A harmadik pedig egy szamaritánus tóratekercs eleje volt, nevezetesen a Teremtés és a Noé szakasz.

A könyvtár munkatársainak elbeszélése szerint a tekercseket egy ajándéktárgy kereskedőtől vásárolta körülbelül 25 dollárért Nikolaus Adler, mainzi katolikus pap az 1960-as években Izraelben tett látogatása során. A pap az 1970-es években hunyt el. A tekercsek azóta az ő egykori irodájában várakoztak egy polcon.

Jákobi egyoldalas beszámolót írt minden egyes tekercsről, hogy az intézmény dolgozói megértsék, milyen érték van a kezükben. Az egyik megilát Eszter különlegessége például abban rejlik, hogy a szöveghasábok nem egyforma hosszúak. Ez a könyv egyébként is különösen kedves lehetett a tulajdonosának, mert méretre szabott sárgaréz tokot kapott.

Nem sokkal azután, hogy Jákobi visszatért Izraelbe, telefonhívást kapott a könyvtár igazgatójától. Helmut Hinkel azt kérdezte, hogy hogyan adományozhatná a tekercseket egy izraeli könyvtárnak. A Bár Ilán Egyetem munkatársainak segítségével úgy határoztak, hogy a könyvek az izraeli Nemzeti Könyvtárban lennének a legjobb helyen.

Jákobi nemrégiben visszatért Mainzba, hogy Izraelbe szállítsa az adományt. Az átadási ceremónia részeként előadást tartott Eszter könyvéről. A meglepetés akkor érte, amikor a három tekercs mellé egy negyediket is kapott, melyet távozása után fedeztek fel ugyanazon a poros polcon, egy kupac könyv mögött. Ez egy igazi ritkaság, a peszách szombatján felolvasott, Slomó (Salamon) király által írott Énekek Énekét (héberül Sir hásirim) tartalmazó megila, azaz pergamentekercs.

Az Eszter könyvének példányai az izraeli Nemzeti Könyvtár mintegy kétszáz teljes, vagy töredékes megilából álló gyűjteményébe kerülnek, a XV-XX. századból, Európából, Jemenből, Irakból, Iránból és Észak-Afrikából származó társaik közé. A könyvtár tulajdonában nyolc szamaritánus tóratekercs van, a most felfedezett töredék ezt a gyűjteményt gyarapítja, ezek a XIII-XX. századból származnak. Az Izraeli Nemzeti Könyvtár gyűjteményébe több mint ötmillió kötet tartozik.

Forrás: TOI