Holland zsidó szervezetek tiltakoztak az ellen, hogy a kristályéjszaka évfordulóján rendezett megemlékezéseken Izrael-ellenes uszítók szólalhattak fel.

Hollandia legnagyobb antiszemitizmus-figyelő szervezete, a CIDI arra hívta fel a figyelmet, hogy az 1938-ban Németországon és Ausztrián végigsöprő pogromok emlékére megtartott eseményeken egyre gyakrabban szólalnak fel a zsidó állam létjogosultságát megkérdőjelező csoportok tagjai.

A tiltakozást az váltotta ki, hogy idén Dries van Agt egykori holland miniszterelnök, a palesztin ügy elkötelezett híve mondott beszédet az egyik megemlékezésen. Van Agt korábban azt nyilatkozta, hogy „a zsidóknak Németországban kellet volna egy darab földet adni, nem pedig a történelmi Izrael területén”.  A politikus egyébként régebben sem volt zsidóbarátsággal vádolható, 1972-ben például, közvetlenül igazságügyi miniszterré való kinevezése után fogva tartott náci háborús bűnösök szabadon bocsájtását próbálta elérni, „mint egyszerű árja”.  2008-ban a náci Németországhoz hasonlította Izraelt egy rotterdami megmozduláson, ahol a Hámász terrorszervezet egyik vezetője kivetítőn keresztül mondta el üzenetét. Van Agt ráadásul az egyik központi rendezvény vendége volt egy amszterdami színházban.  

Egy másik rendezvényen Anne Fleur Dekker baloldali politikusnő szerepelt, a zsidó állam bojkottját propagáló BDS mozgalom lelkes híve, aki szerint sem Izrael, sem a CIDI nem jogosult a zsidók képviseletére. „Az a tény, hogy Dekker nem tudja, hogy egy zsidó szervezetnek mi köze van a halottak emléknapjához, arról tanúskodik, hogy még nem tud eleget arról, hogy miről is emlékezünk meg. Közölje, amit akar a Twitteren, de ne tegyen tönkre egy hivatalos megemlékezést.” – mondta Paul van der Bas közösségi aktivista.

A halottak emléknapja holland állami ünnep, melyet május 4-én tartanak és a második világháború áldozataira, közöttük 102 000 meggyilkolt zsidóra emlékeznek. Idén májusban Dekker a következő Twitter-üzenetet jelentette meg: „Mi köze van a CIDI-nek a halottak emléknapjához? Erre gondolok: Izrael ≠zsidók. Minden erőmmel a BDS-t támogatom”. Dekker Groesbeekben, az állami fenntartású, a második világháborúval foglalkozó Nemzeti Felszabadítási Múzeumban kapott megszólalási lehetőséget a Kristélyészaka évfordulóján rendezett program során. A tiltakozások nem hatották meg az intézmény igazgatóját. “A véleménynyilvánítás joga nem sérülhet” – mondta Wiel Lenders. Dekker egyébként visszautasítja a zsidóellenesség vádját. Véleménye szerint csak azért kritizálják, mert egyszer azt mondta, hogy “nem vásárol olyan avokádót, melyet az izraeli ellenőrzés alatt álló, vitatott területeken termesztettek”.

A CIDI felhívta a figyelmet arra, is, hogy az antiszemita mozgalmak térnyerése máshol is tetten érhető. Tavaly akkor is tiltakoztak, más zsidó csoportokkal együtt, amikor a “Rasszizmus és Kirekesztés Ellenes Platform” nevű, szélsőbaloldali csoport az amszterdami Uilenburger zsinagógában rendezett megemlékezést, melynek keretében bejátszották az izraeli arabokat és kommunistákat tömörítő Egyesült Lista párt képviselője, a zsidók elleni terrorizmust támogató Hánin Zuábi beszédét, aki a náci Németországhoz hasonlította Izraelt. A Platform egyébként mindig is radikálisan Izrael-ellenes álláspontot képviselt, és nyíltan szimpatizált a Hámász terrorszervezet tevékenységével.

Tavaly még a holland miniszterelnök, Mark Rutte képviselte a kormányt az amszterdami Portugál Zsinagógában rendezett központi megemlékezésen, idén az Alsóház elnöke, Khadija Arib vett részt a ceremónián.

zsido.com

Forrás: Arutz7