Az utca a Rabbi David Alter Kurzmann nevet viseli majd. Ő a krakkói gettó zsidó árvaházában tevékenykedett gondozóként, és kis védenceivel együtt gyilkolták meg, miután nem hagyta magukra őket.

A gettó felszámolásakor a nácik választási lehetőség elé állították a rabbit: élve szabadulhat, vagy az árva gyerekekkel együtt mehet a halálba. Kurzmann rabbi az utóbbit választotta – nem hagyta el az általa nevelt gyermekeket. 77 évvel később idegenvezetők rendeztek aláírásgyűjtést azért, hogy megtiszteljék a 300 meggyilkolt árvát és elkötelezett gondviselőjüket. A névadási ünnepségre június 25-én kerül majd sor.

David Alter Kurzmann rabbi 1865. május 25-én született a lengyelországi Rzeszówban. 1942. október 29-én gyilkolták meg Bełżec haláltáborában. Kurzmann 1887-ben sikeres üzlettulajdonos volt, és jövedelmének nagy részét adományokra fordította. Közismert volt, hogy bőkezűen támogatta a helyi zsidó árvaházat, melynek gazdasági ügyeit 1918-tól ő maga intézte. A második világháború kitörésével Kurzmann sok időt és energiát fektetett az árvaház és lakóinak megmentésébe, és e tevékenységét azt követően is folytatta, hogy az árvaházat 1941-ben a gettóba költöztették. Fontos volt számára, hogy az alapvető oktatás biztosításával a gyermekek még ekkor is megtanulják a vallásukból eredő értékrendet a Tórán keresztül.

1942. október 28-án az árvaházat brutális kegyetlenséggel megsemmisítették, a gyermekeket pedig Bełżec haláltáborába szállították. A nácik Kurzmannak és más tanároknak is felajánlották a szabad távozás lehetőségét, ám Kurzmannhoz hasonlóan sokan úgy döntöttek, hogy nem hagyják el védenceiket. Marhavagonokba zárva robogtak a biztos halálba.

Kurzmann az árvákkal

A Walkative! nevű szervezethez tartozó krakkói idegenvezetők 2017 óta küzdenek azért, hogy az utca elnevezésével tisztelhessék meg David Kurzmann emlékét. Korábban emléktáblát helyeztek el a Józefińska utca 41-es számú házon, ahol valaha az árvaház állt – mesélte Małgorzata Fus, a Walkative! egyik vezetőségi tagja. Ezután döntöttek úgy, hogy a következő lépés az lesz, hogy Kurzmannról utcát neveznek el Krakkóban. Az aláírásgyűjtés során a helyi zsidó szervezetek, a közösségi intézmények, zsidó múzeum, stb. is támogatta a kezdeményezést. Az utcát a krakkói városvezetés segítségével választották ki, majd az érintett kerület vezetősége is jóváhagyta azt.

“David Kurzmann krakkói lakos volt, egy zsidó, egy sikeres üzletember, tanár, gondozó. A történelem arra kényszerítette, hogy elképzelhetetlen döntést hozzon. Olyan döntést, melynek vonatkozásában többé már nem számított, hogy krakkói volt, zsidó, vagy üzletember. A mai napon egy olyan emberre emlékezünk, aki ezekre a döntési helyzetekre pontosan úgy reagált, ahogyan egy igaz embernek reagálnia kell” – mondta Małgorzata Fus a krakkói városvezetés előtt.

Krakkói zsidó temető

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás