A norvég NRK televízió olyan rajzfilmet sugárzott, melyben egy hagyományos hászid viseletbe öltözött szereplő társasozik.

A történet során a zsidó szereplő elveszíti türelmét, mert játszótársának túl sok időbe telik kirakni egy új szót. A kamera ekkor a másik játékos szemszögéből mutatja az eseményeket, és láthatóvá válik, hogy a „zsidó disznó” feliratot állította össze, melyet még nem fedett fel. A zsidó szereplő ekkor megjegyzi, hogy nyilván eltérő logikai képességekkel rendelkeznek.

A hagyományosan baloldali értékeket valló NRK a videó sugárzását követően rengeteg lelkes visszajelzést kapott szélsőjobboldali körökből, még a hírhedt holokauszt-tagadó Hans Jorgen Lysglimt Johansen is a támogatásáról biztosította a műsorszolgáltatót.

Természetesen sokan felháborodtak az ügy kapcsán. Ivar Staurseth, a Minerva magazin újságírója antiszemitának nevezte a filmet. „Nem véletlen, hogy a „disznó” kifejezést nem kapcsolják össze más kisebbségek vagy csoportok nevével” – írta Facebook oldalán.

Charlo Halvorsen, az NRK egyik vezetője visszautasította a vádakat: „A Scrabble játékos egy illetlen és védhetetlen kifejezést állított össze, melyet nem lenne szabad használni, azonban csupán mindent meg akart tenni a győzelem érdekében”.

zsido.com

Forrás: JTA