Az izraeli kormány több minisztérium összefogásával döntött a volt Szovjetunióból bevándorolt zsidók történelmét és hagyományait megőrző központ léthozásáról, mely nem csupán a múlt emlékeit gyűjti, hanem találkozási helyet is biztosít a szovjet gyökerű izraelieknek, illetve a korszakot és a térséget kutató tudósoknak – írja az Arutz7.

Az ötlet az Örökségvédelmi Minisztériumot vezető Ámicháj Élijáhutól ered, aki a következőt fűzte a kormány döntéséhez:

„A központ létrehozása nagyban segíti a zsidó identitás erősítését és a történelmi emlékezet fenntartását.

Biztos vagyok benne, hogy rengeteg bel- és külföldi látogatót vonz majd és képes lesz megőrizni a szovjet zsidóság örökségét az eljövendő nemzedékek számára. A szovjet zsidók Izraelbe vándorlása a hősiesség, állhatatosság és hit története. A bevándorlók közül sokaknak nehéz megpróbáltatásokon kellett keresztülmenniük, gyakran az életük is veszélyben volt. A Cion foglyainak nevezett, Izraelbe távozni akaró, ám bebörtönzött zsidók története egyszerre megindító és inspiráló”.

A központ létrehozásában segédkező Jicchák Goldknopf rabbi, építésügyi és lakhatási miniszter a következőt mondta:

„Az egykori Szovjetunió zsidósága fényes jövőt és gazdag örökséget tudhat a magáénak. Hősiességük és áldozatvállalásuk példát mutat az eljövendő generációk számára. A központ látogatói mély ismereteket szerezhetnek a vasfüggöny mögött sem szünetelő zsidó életről, a Tóra és a zsidó hagyományok megőrzéséért vállalt szenvedésről és veszélyekről és az Izrael iránti nem szűnő vágyakozásról”.

A kezdeményezést támogatja a Bevándorlási Minisztérium is, melynek vezetője, Ofir Szofer így nyilatkozott:

„Izrael Állam számára áldás volt a szovjet zsidók bevándorlása, ami sokat tett hozzá az ország gazdasági, tudományos, kulturális fejlődéséhez.

Örülök, hogy az új központ mindezt megőrzi és továbbadja a látogatók számára”.

 

Megszakítás