8000 könyv helyreállítására gyűjtenek.

1943-ban, mikor a náci Németország megszállta Olaszországot és elkezdte a zsidók koncentrációs táborokba deportálását, az aranyat, a művészeti, valamint a történelmi és kulturális tárgyakat is eltulajdonítottak. A kincsek között a Római Rabbinikus Iskola könyvtárát is elküldték Németországba. A háború befejezése után a könyvek Frankfurtba kerültek, majd vissza hazájukba.

Napjainkban számos kötet szorul közülük restaurálásra. Ebből a célból indított közösségi finanszírozási kampányt az Olasz Zsidó Közösségek Uniója (UCEI) hogy a több, mint 8000 példányt helyreállíttathassa.

A gyűjtemény olyan köteteket is tartalmaz, melyeket az 1966-os firenzei árvíz elől mentettek meg először. A város zsidó közösségét rendkívül komolyan érintette az áradás, mely közel 100 Tóra-tekercset rongált meg helyreállíthatatlanul.

“Olyan könyvekről beszélünk, melyek a 16. és a 19. század között íródtak,” — nyilatkozta az UCEI vezető könyvtárosa, Gisele Levy.

“A gyűjteményben számos típusú könyv megjelenik, beleértve olyan különleges példányokat, mint az olasz zsidók responsái, vagy más népszerű kiadásokat, mint diák Tóra-tankönyveket, imakönyveket, és rabbinikus irodalmat,” — tette hozzá Riccardo Di Segni Róma főrabbija.

A könyveket kiszárítják, megtisztítják és leporolják, mielőtt visszakerülnének a polcokra, körülbelül 2000 példányt pedig azok között osztanak majd szét, akik legalább 200 euróval hozzájárulnak a kampányhoz.

 

Forrás: neokohn.hu