Az izraeli hadsereg ismert arról, hogy gyakran kreatív, nem rutinszerű hadműveleteket hajt végre. A legismertebb ilyen akció, az Entebbei túszok kimentése, éppen harminckilenc éve történt. Ezeket a küldetéseket általában a hadsereg kommandós alakulatai hajtják végre.

A vezérkari főnök, Gadi Eizenkot, parancsa szerint a közeljövőben egységes szervezetbe, egy új gyalogosdandárba egyesítenek több jelenleg önálló egységet. Az új dandár parancsnoka David Zini ezredes lesz, aki a Golani dandárban töltött be különféle parancsnoki feladatokat. Melyek is ezek a különleges kommandós egységek?

A Maglan (Íbisz) egység az Ejtőernyős dandár kötelékében önállóan működik. Az 1986-ban alakult egységnek eredetileg harckocsi-elhárító feladata volt, később az ellenséges vonalak mögött végrehajtott terrorellenes akciókra specializálódtak. Az egység számos akciója titkos, részt vettek többek közt a Második Libanoni háborúban is. Az egység egyik századparancsnoka volt Naftali Bennett, a Bait Hajehudi párt vezetője, a jelenlegi oktatási miniszter.

A Duvdevan (Cseresznye) egység Júdea és Somron területén működik. 1986-ban Ehud Barak, a későbbi miniszterelnök, kezdeményezte a létrehozását. Az egység feladata terroristák elfogása, szükség esetén likvidálása, általában ellenséges környezetben. A katonák ezért gyakran araboknak álcázzák magukat, hogy meglepetésszerűen tudjanak cselekedni. 1996-ban a Gázai övezetben működő, hasonló profilú Sámson egység katonái csatlakoztak a Duvdevan egységhez.

1995-ben alakult meg az Egoz (Dió), a Golani gyalogosdandár különleges feladatokra szánt zászlóalja. A gerillaellenes harcokra kiképzett egység Dél Libanonban a Hezbollah elleni harcokban vállalt jelentős szerepet.

A Rimon (Gránátalma) egységet 2010-ben hozták létre a Givati dandár keretében. Kezdeményezője, Joav Galant akkor a déli katonai körzet parancsnoka volt, ma ő az építésügyi miniszter. Az egység feladata a terrorellenes harc sivatagi körülmények között. Az utóbbi hetek eseményei a Sinai félszigeten csak aláhúzzák az alakulat fontosságát.

A névadó gyümölcs színe megfelel a dandár katonái által viselt barett a színének: az ejtőernyősöké piros, a Golanié barna, míg a Givatié bíborszínű.

Nem minden különleges egység kerül be az új dandárba, a közvetlenül a vezérkar alá tartozó központi kommandó, a búvár kommandó, és a légierő 669-es mentőegysége az eddigi szervezeti keretekben folytatja tevékenységét.

Az izraeli hadsereg különleges egységeibe bekerülni nem egyszerű dolog. A fizikai adottságokon túl a kitartás, a kreativitás és a csapatmunkában való együttműködési készség is feltétel. Ezek meglétét még a bevonulás előtt, a több napos próbagyakorlatok során kell a jelölteknek bebizonyítaniuk.

Dan Diamant

 

 

Kép: WIKI