A kezdeményezés mögött a levegőből vizet kivonó, izraeli Watergen vállalat, a Tel-Avivi Egyetem vízhasznosítási intézete és az emirátusok-beli, élelmiszerbiztonsággal foglalkozó Baynunah cég áll.

Az Abu Dhabiban megtartott, szerződés-aláírási ceremónián minden fél vezetője megjelent. “A Tel-Avivi Egyetem számára igen fontos a széles körű és magas színvonalú nemzetközi együttműködés. A közösen létrehozott vízügyi kutatóközpontban folyó kutatások alapját a mi különleges tudományos teljesítményünk jelenti, melyhez az Emirátusok különböző kutatóközpontjai csatlakoznak, továbbá lehetőséget teremtünk egyetemi hallgatók és oktatók csereprogramjai számára” – jelentette ki Milette Samir professzor, a Tel-Avivi Egyetem rektorhelyettese.

A közös vállalkozás segítségével az Emirátusok, az Arab-öböl államai és az afrikai országok piacán is megjelenhetnek a Watergen berendezései. Abu Dhabiban már használják a levegő nedvességtartalmából vizet készítő gépeket, melyek tiszta ivóvízzel látják el a város lakosságát. A Watergen elektromos berendezései naponta 6000 liter vizet képesek előállítani. A készülék egy szabadalmaztatott hőcserélő technológiát alkalmazva hűti le a levegőt annyira, hogy kicsapódjon a benne rejlő nedvesség. Az így kinyert vizet fizikai, kémiai és biológiai eljárások segítségével tisztítják meg. Ha a levegő páratartalma 65 százalékos, a gépek naponta mintegy 5000 liter vizet képesek előállítani, ha pedig a páratartalom 90 százelék fölé emelkedik, akkor további 1000 liter vizet tudnak adni. Piacra kerülése óta már nyolcvannál is több országban kezdték forgalmazni, elsősorban fejlődő országok elszigetelt településein, kórházakban, iskolákban és katasztrófa sújtotta terülteken, de megtalálhatóak fejlett országok irodaházaiban és városaiban is.

„Az Ábrahám-Egyezmény által számos közel-keleti ország között nyílt meg a lehetőség az együttműködésre. Az egyezménynek köszönhetően már az izraeli vállalatoknak is lehetősége van együttműködni a térség államaival és megoldásokat keresni a régió legnehezebb problémájára, a vízhiányra. A történelem során számtalan konfliktus tört ki a vízkészletek ellenőrzése miatt. Ma ennek éppen az ellenkezőjét tesszük: egy kimagasló izraeli technológia felhasználásával építünk hidakat és teremtünk békét. A mi találmányunkat egyszerűen csatlakoztatni kell az elektromos hálózathoz és magas minőségű ivóvizet nyerhetünk, a vízhálózat igénybevétele nélkül, korlátlan mennyiségben” – mondta Dr. Micháel Mirilasvili, a Watergen elnöke. A cég egyébként már több készüléket adományozott a Gáza-övezet lakosainak, illetve az ott működő gyermekonkológiai kórháznak.

Forrás: JPost