Az El Amaneser a világ egyetlen ladino nyelvű újságja. Ez a középkorban Spanyolországból elűzött zsidók különleges nyelve, ami a mai napig fennmaradt például Törökországban és persze főleg Izraelben.

A ladino és a mai spanyol között a kölcsönös érthetőség nem jelent különösebb problémát, bár a szókincsben vannak eltérések, főleg héber és más nyelvű átvételek, illetve bizonyos szavak a spanyol köznyelvitől eltérő alakban fordulnak elő.

Az El Amaneser főszerkesztője Karen Sarhon elmondta, hogy a ladino a ’70-es években valóban a felejtés határára került, de a lap új reményt ad. Sarhon török-zsidó nyelvész, 10 évvel ezelőtt indította útjára a kiadványt, a munkája részeként a török zsidó közösség Oszmán-Török, Szefárd Kulturális Kutatóközpontjában. A központ munkája az egész világra kiterjed a különleges nyelv és kultúra megmentése érdekében. A világon mindössze 100 ezren beszélik, most már főleg csak Izraelben, de vannak olyan becslések is, amelyek 200 ezres számot említenek.

A ’90-es évektől a nyelvoktatás és az online fórumoknak köszönhetően terjed újra a ladino Izraelben. 1996-ban megalakult az Izraeli Nemzeti Ladino Önkormányzat és már két egyetemen is lehet tanulni. A sok erőfeszítés mostanra lehetővé tette, hogy az El Amaneser szerzőket toborozzon a világ minden tájáról, így havonta meg tudnak tölteni 24 oldalt.

A lapnak nagyjából 2000 olvasója van Törökországban és további 300 világszerte, így nonprofit formában működik, akár a többi olyan szervezet, amely a nyelv megmentését tűzte ki célul.

Sami Aker az újság egyik szerzője elmondta, hogy a törökországi zsidók, akiknek az ősei a XV. században menekültek el Spanyolországból történelmi kötelezettségüknek érzik a ladino megőrzését. Ez különösen azért fontos, mert a közhiedelemmel ellentétben a szefárd zsidók Spanyolországban és Portugáliában nem beszélik a nyelvet, hiszen őseik csak az Oszmán Birodalomban kezdték használni – teszi hozzá a főszerkesztő. Amíg a legtöbb bevándorló népesség négy generáció után általában elveszíti nyelvét, ez velük nem történt meg.

Sajnos a törökországi zsidó közösség legnagyobb problémája jelenleg nem a ladino fennmaradása, hanem az egyre fokozódó antiszemitizmus és Izrael-ellenesség – emlékeztet a forward.com cikke.

 

 

Forrás: timesofisrael.com