Horthy Miklós kormányzóról tartanak megemlékezést a holokauszt emléknapján. Az eseményen a Magyar Országgyűlés alelnöke is részt vesz.

A Szombat című lap hívta fel a figyelmet arra, hogy a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége szentmisével egybekötött megemlékezést rendez Horthy Miklós tiszteletére, melynek időpontjául a Nemzetközi Holokauszt Emléknapot sikerült kiválasztaniuk.

A meghívó szövege szerint a kezdeményezők „szeretettel és tisztelettel” kívánnak megemlékezni az egykori kormányzóról. Az eseményen beszédet fog mondani: Dr. Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, a Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója.

„Miközben a civilizált világ január 27-én, Auschwitz felszabadulásának évfordulóján a vészkorszak áldozatai előtt hajt fejet, elítélve azokat, akik elkövetői és kollaboránsai voltak a tömeggyilkosságoknak, Budapesten a deportálások idején kormányzó Horthy Miklósra is emlékeznek, a Magyar Országgyűlés alelnökének részvételével.” – állapítja meg a Szombat cikke, hozzátéve, hogy a szentmise időzítése különleges ízléstelenségre vall egy olyan politikus esetében, akinek országlása idején félmillió magyar zsidót taszítottak ki a nemzetből, fosztottak ki és hurcoltak el a náci megszállást követően a magyar közigazgatás közreműködésével otthonaikból – többségüket épp Auschwitzba.

„Nehéz eldönteni, botrányos figyelmetlenséggel, vagy a választási kampány otromba és provokatív húzásával állunk-e szemben, leplezetlen gesztussal a Horthy-nosztalgiát ápolók felé.” – vonja le a következtetést a lap szerzője.

Köves Slomó a hírrel kapcsolatban az ATV-nek úgy nyilatkozott, hogy „itt az igencsak méltatlan időpontválasztásnál lényegesebb szempontok is vannak”. Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija elmondta, úgy általában sem érti, hogyan lehet azonosulni a Horthy Miklós személyét és munkásságát méltató megnyilvánulásokkal.

– Egy olyan politikai vezető – aki egy, a nemzet valóban tragikus és sorsfordító korszakában – személyes és osztálya önös érdekeitől vezérelve három millió koldus Magyarországának volt büszke kormányzója, a teljességgel irracionális németbarát politika végrehajtója, a háborúba való belépés támogatója, a Don-kanyari katasztrófa felelőse, nem utolsósorban pedig nagy- és dédszüleim jogfosztásának, majd családjaik megsemmisítésének – legkevesebb – passzív szemlélője, az én értékrendem szerint, maximum tudományos szempontból érdemes a megemlékezésre – szögezte le.

A rendezvényt a Mazshisz elnöke is elítélte.

zsido.com

Megszakítás