Kovászoseladási meghatalmazás

Tudnivalók

Április 8-án estétől április 16-án estig ünnepeljük a Peszáchot, a három zarándokünnep egyikét. Az ünnep előestéjétől az egyik kötelezettség az, hogy otthonunkat és minden más általunk használt területet (irodát, autót, raktárat stb.) teljesen megtisztítsuk minden kenyérmorzsától és egyéb kovászos ételtől, cháméctól. ● Cháméc minden étel, ital, ami az öt fő gabonafajta – búza, rozs, árpa, zab vagy tönköly – felhasználásával készült, kivéve a különös gonddal, speciális eljárással készített ünnepi maceszt. ● Az előírás szerint a kovászos „ne legyen látható” és „ne legyen fellelhető”: ki kell takarítani, fel kell kutatni, és meg kell semmisíteni. Ez mindenre vonatkozik, ami Peszáchkor nem kóser – azaz olyasmi, ami chámécot tartalmazhat –, akkor is, ha nincs benne szemmel látható cháméc, mint a kenyérben, a száraz tésztákban, a búzalisztben. Például a keksz, nápolyi, egyes mélyhűtött termékek mint a panírozott hús vagy hal, és a sör, vodka és egyéb gabonákból készített ital is cháméc. ● A kovászos eladása: A gyakorlatban az ünnep egész ideje alatt érinthetetlen kovászost tartalmazó termékeket nem semmisítjük meg, hanem félretesszük, és a rabbi közvetítésével eladjuk egy nem zsidónak, hogy az ünnep nyolc napja alatt ne legyen birtokunkban. Peszách után, pedig mindent visszavásárolunk. Az ünnep előtti napokban, de legkésőbb április 7-én délig meg kell bíznunk a rabbit kovászosunk eladásával. ● A fenti nyomtatvány háztartások számára készült. Ha Ön üzletszerűen foglalkozik kovászos készítéssel vagy forgalmazással, akkor kérjük személyesen vegye fel a kapcsolatot a rabbival az ünnep előtt.

Kovászoseladási meghatalmazás

  • ezúton felhatalmazom Oberlander Báruch rabbit, hogy e különleges kovászoseladási szerződéssel a zsidó törvények alapján járjon el a tulajdonomban (tulajdonunkban) létező kovászost illetően (otthonomban, munkahelyemen vagy másutt).

    A rabbit egyben felhatalmazzuk, hogy a kovászost a belátása szerinti elfogadható áron – vagy annál valamivel kevesebbért eladja – és így az adás-vétel érvényes legyen, valamint felhatalmazzuk, hogy a kovászosnak helyet adó helységet vagy raktárt stb. bérbe adja annak a nem-zsidónak, akinek magát a kovászost adja el.
    (Kérjük kipipálni a fenti négyzetet.)
  • * A férj és a feleség neve külön-külön vagy együtt is szerepelhet: a családi megbízást a családfő írja alá.
A meghatalmazásokat 2020. április 7.-én délig  kérjük eljuttatni Oberlander rabbihoz vagy a Keren Or Chábád irodába (Budapest 1052, Károly körút 20., fax: 342-7876).

  • Küldés emailben