Az izraeli mentőalakulat tagjai elsőként érkeztek a katasztrófa sújtotta területekre. A mentésben azt az új Izraeli technológiát is bevetették, amellyel át lehet nézni a falakon.

Köszönetet mondott kedden Enrique Pena Nieto mexikói elnök Benjamin Netanjahunak azért a segítségért, amelyet a zsidó állam nyújtott országának a szeptemberi földrengéssorozatot követően – olvasható az Algemeiner honlapján.

Ahogy arról korábbi írásunkban beszámoltunk, azonnal mentőcsapatok kiküldését rendelte el Benjamin Netanjahu, miután nagy erejű földrengés rázta meg Mexikó középső részét. A 7,1-es erősségű földmozgás következtében több mint 200-an veszítették életüket a közép-amerikai országban, ahol a pusztító katasztrófa épületek tucatjait döntötte romba.

A földrengést követően Izrael mintegy 70 katonát és szakembert küldött terepre. Nieto elnök azt nyilatkozta, „nagyon nagyra becsüli az izraeli erők gyors bevonását, valamint a kereső- és mentőakciókban végzett munkájukat”.

Falon átlátó technológia

A beszorult áldozatok felkutatását egy új, izraeli technológia is segítette. A Camero-Tech nevű izraeli cég olyan, rádióhullámokon alapuló technológiát dolgozott ki, mely gyakorlatilag képes keresztüllátni vastag falakon is, és képes felismerni a romok alatt rekedt embereket. A falon átlátó képalkotó technológia a rádióhullámok segítségével térképezi fel a téglákkal és más építőanyaggal eltorlaszolt területeket. A hullámok behatolnak a romok közé, és a készülik feldolgozza a bentről érkező jeleket. A műszer azonnal jelzi, ha mozgást érzékel, akárcsak lélegzést is.

Egyes beszámolók szerint Mexikóban több helyen is alkalmazták ezt a technológiát, és több embert sikerült megmenteni a segítségével.

zsido.com

A nyitókép forrása: Algemeiner