Négyhetes korszerű főzőtanfolyam indult múlt héten az óbudai zsinagógában a Hanna Klub szervezésében. A kurzus címe Ízek, imák – bloggerek és rebbecenek, arra utal, hogy a négy egymás utáni szerdán megrendezett összejövetelt két ismert blogger, Mezei Elmira, paleolit szakkönyvíró és Rubin Eszter ismert főzőblogger, illetve Oberlander Batsheva és Hurwitz Dvora vezeti.

Az első alkalommal izgalmas témát jártak körül a hallgatók, hogyan egyeztethető össze egy ősi eljárás, a kóser konyha, egy modern, korszerű étrenddel a paleolittal. A szervező Erdős Judit szerint összeegyeztethető, hiszen a két konyha alapanyagai hasonlóak, illetve a paleolitban kerülendő lisztek, cukrok ma már helyettesíthetők kóser liszt és cukorpótló szerekkel, a kókuszliszt, a kókuszolaj pedig, amit a paleolit főzéshez, sütéshez használnak, megengedett és elfogadott a kóser konyhában is. Lényeges kérdések ezek, hiszen a vallásos emberek számára ugyanúgy igény a kóser étkezés megtartása mint az egészséges életmód, korszerű étkezés. A paleolit alapanyagokat és az elkészült ételeket Fuchs rabbi átvizsgálta, és megfelelőnek minősítette. A következő alkalommal Oberlander Batsheva rebbecen a sábeszi, illetve ünnepi ételek készítését és a kasruth szabályait ismertette.

A tanfolyamok létszáma szinte azonnal betelt, a konyha 12 főt tud fogadni, mellettük három fő segítő is tevékenykedik a főzésnél. Minden korosztály képviseltette magát, illetve két anya-lánya páros is részt vett a tanulásban, amely vidám, jó hangulatban zajlott. Főzés közben a hölgyek beszélgettek, barátkoztak is, majd a közösen készített ételeket közösen elfogyasztották egy parádés vacsora keretében. A kurzus olyan lányokhoz, asszonyokhoz is eljutott, akik korábban semmiféle kapcsolatban nem álltak az EMIH-hel, ez volt az első rendezvény, amelyen részt vettek, de mint mondták nem az utolsó. Őket a program megkezdése előtt körbevezették a zsinagógában is. A résztvevők egy Hanna-klub feliratú kötényt és egy főzőkártyát vihettek haza a sikeres együttfőzés emlékére, utóbbi az elkészített ételek receptjeit tartalmazta.

Erdős Judit elmondta, a sikeres tanfolyamsorozatot februártól szeretnék megismételni. Februári kezdést terveznek, és a foglalkozások során végigvennék (és végigennék) az összes jelentősebb ünnep menüsorát. Aki tehát most nem fért be a tanulócsoportba (nagy volt a túljelentkezés, hiszen a tanfolyam ára jóval a piaci árak alatt volt), nem kell hogy elkeseredjen, hiszen tavasszal indul a következő.

Megszakítás