Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) januártól havi rendszerességgel kóser tematikus sétát tervez Fűszeres Eszter gasztroblogger vezetésével. A séta során budapesti kóser vendéglátóhelyeken ismerkedhetünk a zsidó vallási hagyománnyal, és kóstolót kapunk a tradicionális kóser fogásokból.

Már majdnem 100% kóser a disznó???

Utalt vissza egy novemberi cikk címére Oberlander Báruch rabbi (a Budapesti Cháredi Közösségek Rabbinátusának vezetője, a Vasvári Pál utcai zsinagóga rabbija), aki november végén lakásán fogadta az újságírók és gasztrobloggerek kis csoportját, az első Kóser séta vendégeit. A cikk címe természetesen a figyelemfelkeltést célozta, és arra a kettősségre játszott rá, hogy a mindennapi beszédben a „jó minőségűt” értjük a kóser szó alatt, míg a zsidók számára az étkezéssel kapcsolatos rituális tisztasági szabályokat jelenti a kifejezés. Ennek pedig az egyik legismertebb szabálya, hogy a disznó nem kóser, a Tóra szerint tilos fogyasztani. (A cikk címét kérésre később megváltoztatták.)

Oberlander Báruch rabbi a kóserság alapszabályait összefoglalva azt hangsúlyozta, az étkezési szokásuk különösebb nehézségek nélkül beilleszthető a modern mindennapjaikba. Felesége, aki bemutatta hatalmas konyhájukat, és gyakorlati példákkal (káposzta lelevelezése, edények elkülönítése) illusztrálta a kóserság alapvető szabályait, persze már árnyaltabban fogalmazott. Példaként a sabbath-ot említette: “Nálunk olyan mintha minden héten karácsony lenne” – érzékeltette az ünnepi előkészületek volumenét. A sabbath ugyanis péntek napnyugtakor megkezdődik, addigra minden munkát el kell végezni, ami nagy család esetén – amilyennel a rabbi is büszkélkedhet – nem megy egyedül.

Tovább a teljes cikkhez