A zsidó jog szerint tél van – ami az imákat illeti, mindenképp. Izraelben chesván hónap hetedik napjától egészen peszáchig, naponta háromszor mondják el az esőért való imát. Ezért most habcsókot sütünk, ami az esőfelhőre emlékeztet.

A hónap hetedik napja, azaz zájin chesván ugyan nem ünnep, mégis a zsidó naptár egyik jeles napja. Amikor még állt a Szentély, szukotkor az egész nép Jeruzsálembe zarándokolt, hogy bemutathassa az előírt áldozatokat. Az ünnep után sokakra több hetes út várt, míg hazaért. A Talmud szerint chesván hónap hetedike jelentette azt a napot, amikor a legutolsó külföldi zarándokok, köztük azok is, akik az ünnep után néhány napot még a szent városban töltöttek, átlépték az Eufráteszt, és hazaérkeztek Babilóniába. Így már nem fenyegetett az a veszély, hogy ha az esőért való ima azonnal meghallgatásra talál az Örökkévalónál, akkor megáznak út közben. Az adott kor útviszonyai mellett ez lehetetlenné tette volna az utazás folytatását.

Izraelben az eső áldás. Ettől függ, hogy lesz-e elég ivóvíz, lesz-e elég termés. Ha pedig jól figyeltek rendeleteimre, melyet ma rendeltem nektek, és szeretettel szolgáljátok az Örökkévalót, tiszta szívből és egész lélekkel, akkor időben adok esőt földetekre, őszi és tavaszi esőt, hogy be tudjad gyűjteni gabonádat, mustodat és olajodat. – olvassuk egyik legfontosabb imánkban, a Smá Jiszráelben.

Zájin chesvántól kezdve tehát várjuk az esőt. Szeretnénk, ha a ragyogó kék nyári eget egyre többször lepnék el a felhők, hogy az áldás esője hullljon belőlük. Ezekkel az őszi esőfelhőkre emlékeztető habcsókokkal kívánunk csapadékos telet!

Habcsók

(kb. 40 darabhoz)

gluténmentes, tejmentes, párve

2 tojásfehérje

¾ pohár porcukor

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, majd lassan hozzáöntjük a porcukrot, kis fokozaton folytatjuk a habverést, majd nagy fokozatra kapcsolva addig járatjuk a habverőt, amíg szép fényes, sűrű, kemény habot nem kapunk. Akkor jó, ha a habverő által írt hullámok megmaradnak, nem folynak szét, illetve ha a fejre állított tálból nem esik ki a hab (ez utóbbival csak akkor kísérletezzünk, ha biztosak vagyunk a dolgunkban, de a gyerekek körében így is, úgy is sikerre számíthat a mutatvány).

P1150572 (1)

Kiskanállal, egymástól néhány centiméter távolságra kis halmokat helyezünk egy sütőpapírral bélelt tepsire, majd 110 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és nagyjából egy-egy és negyed óra alatt keményre sütjük-szárítjuk a habcsókokat. Akkor jó, ha a sütemények felülete kemény, aljuk pedig könnyedén leválik a sütőpapírról.

Változat: csokicsíkos esőfelhőkhöz néhány gyors, határozott mozdulattal keverjünk bele a habba egy tábla olvasztott étcsokoládét (nem kell elkeverednie, akkor jó, ha márványos lesz, és vigyázzunk, nehogy összetörjön a hab).

P1150666

Arról, hogy milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy az étel kóser legyen itt lehet olvasni.

 

 

Megszakítás