Mivel az alkoholos italok egy része nem felel meg a kóserság előírásainak, a hagyományokhoz ragaszkodó zsidók a koktélok jelentős részét nem fogyaszthatják egy átalagos bárban. Az új szórakozóhelyen azonban csak kóser összetevőket kevernek a mixerek, és rabbi felügyeli, hogy kizárólag a megfelelő alapanyagokat használják fel.

Egy vallásos izraeli üzletember, David Roitman kóser koktélokat kínáló bárt nyitott szülővárosában.

“Egy kipát viselő ember kilóg egy ilyen közegből, ezért nehéz felszabadultnak érezni magam. Az új bár viszont remek szórakozási lehetőséget biztosít” – mondta Árje Rov, aki ortodox zsidó és időnként szívesen kapcsolódik ki feleségével és barátaival az új vendéglátóhelyen.

A 40 000 fős zsidó közösséggel rendelkező Odesszában egyébként hat kóser étterem működik, s mindegyikben szolgálnak fel alkoholt, koktélokat azonban nem kevernek.

A különlegességnek azonban megvan az ára. Mivel az összetevők jelentős részét Izraelből kell importálni, a kóser bárban egy koktélért 2500 forintnyi összeget kell a pulton hagyni, miközben az ukrajnai átlagfizetés nem éri el a 100 000 forintot sem. A bár működési költségeit tovább növeli, hogy a hétvégét bevezető péntek estéken a sábát előírásai miatt nem tarthat nyitva, ahogy a zsidó főünnepeken is zárva tart. Peszách nyolc napja alatt pedig az étkezési előírások miatt csupán néhány borfajtára korlátozódik a kínálat.

A bár törzsvendégei között egyaránt találhatók helyi és külföldi zsidók, izraeli turisták és üzletemberek, illetve olyan nem zsidók, akik nosztalgiával tekintenek az egykor rendkívül élénk odesszai zsidó életre. A város lakosainak több mint egyharmada zsidó volt a második világháború előtt és Kelet-Európa egyik legfontosabb zsidó központjaként tartották számon.

Roitman arra számít, hogy a különlegesen magas minőségű koktélok és a professzionális kiszolgálás a helyi, nem zsidó lakosok között is népszerűvé teszi a szórakozóhelyet, mely egyelőre nem igazán termel profitot. Ha terve beválik, az üzletember a volt Szovjetunió más városaiban is szeretne kóser bárokat nyitni.

“Ez nem csak egy bár, hanem egy közösségi tér is. Egy olyan hely, ahová az egész család betérhet megünnepelni valamilyen fontos eseményt” – mondta Roitman, akinek családja öt generációval előtt érkezett a városba. Bár Roitman már Izraelben él, szeretne segíteni az odesszai zsidó élet felvirágoztatásában.

“A holokauszt és a kommunizmus után én maradtam az utolsó ember a családban, aki ezt a nevet viseli. Sokakat a nácik öltek meg, mások a Vörös Hadsereg katonáiként vesztették életüket. Ha nem zsidó házastársat választottam volna, a családunk teljesen elveszett volna a zsidó nép számára. Fontos számomra, hogy segítsek az itteni közösségnek” – mondta a négy gyermekes, Jeruzsálemben élő üzletember.

A bár kialakítása egyébként nem tér el a konkurencia belső tereitől. Márvány bárpultja mellett a szokásos bárszékek állnak, a táncparkett mellett kényelmes kanapékon lehet pihenni és terasz is kapcsolódik a helyhez. A zenei kínálat igen változatos, ám elsősorban zsidó előadók számait játsszák. Esténként egyaránt felcsendülnek a tel-avivi popzenekarok dallamai és a híres hászid énekes, Avraham Fried dalai is. Szerda esténként egy tanulócsoport találkozóhelye a bár, ahol Élijáhu Huszid, egy stand-up komikusként is fellépő rabbi tanít Tórát. Csütörtök esténként kuglit, a jellegzetes kelet-európai fogást kínálják olyan koktélok mellé, melyek odesszai kötődésű zsidó hírességek nevét viselik. Ilyen például a Sólem Áléchem koktél, melybe tequila, ananászlé, citrom és cukorszirup kerül, vagy az első tel-avivi polgármesterre emlékező, ginre alapozott Dizengoff koktél, mely a tengerpartot idézően tengerkék színű, tetején fehér habbal.

Roitmannak egyébként nem az az első, Ukrajnában működő, zsidósághoz kötődő üzleti vállalkozása. 2015-ben David Roitman Luxury Tallit néven üzemet alapított, melyben luxustermékeket kínál a kipát, tálitot és más judaikát keresőknek. Különleges tervezésű kipái például készülhetnek krokodil-, kígyó vagy struccbőrből. “Amikor New Yorkban éltem, sohasem értettem, hogy ha valaki megengedheti magának, hogy több tízezer dolláros öltönyben járjon, akkor hogyan tehet egy szakadt rongydarabot a fejére kipaként. Eldöntöttem, hogy ezen változtatni kell és Istennek hála, az ötlet bevált”.

zsido.com

Forrás: TOI