Férfi vagy nő, ha kiválik fogadalmat téve, tartózkodási fogadalmat, hogy tartózkodjék az Örökkévalónak, bortól és részegítő italtól tartózkodjék, borecetet és részegítő italból való ecetet ne igyék; bármi szőlőlevet ne igyék és friss szőlőt vagy szárazat ne egyék. Tartózkodásának egész ideje alatt mindabból, ami a szőlőből készül, a szőlőmagtól a szőlőhéjig, ne egyék. (M.IV. 6:2-4)

A szőlő különleges szerepet tölt be a zsidóságban. Gyümölcse Izrael Földje hét termésének egyike, melyre külön áldást mondunk. A belőle készült bor, vagy szőlőlé számos szertartás kötelező eleme, legyen szó kidusról, vagy a szombatot, illetve ünnepnapot búcsúztató hávdáláról, széder estéről, brit miláról (körülemetélés), avagy esküvőről. A borra különleges áldást mondunk, és speciális utóáldás is jár hozzá. A szőlőből készült italokat, illetve folyadékokat (bor, szőlőlé, ecet, konyak, stb.) csak akkor fogyaszthatjuk, ha rendelkeznek megfelelő kósersági igazolással.

A fenti, a hetiszakaszunkból (Nászó) származó idézet a názirról szól, egy olyan emberről, aki fogadalmat téve elkülöníti magát a közösségtől Isten számára. Semmiféle, szőlőből készült ételt, vagy italt nem fogyaszthat, nem teheti magát rituálisan tisztátalanná, és nem vághatja le a haját mindaddig, amíg a fogadalma tart. A fogadalom lejártával áldozatot kell bemutatnia a Szentélyben, és ettől fogva nem kell tartania magát a tilalmakhoz, többek között a szőlőfogyasztás tilalmához sem. (Ha azonban napjainkban valaki názirságot fogadna – amihez egyébként Izraelbe kellene költöznie, mivel ez a Szentföldhöz kötött micva -, akkor az örök életre szólna, mivel, amíg nem áll a Szentély, nem tud kilépni a fogadalmából, mert nem lehet áldozatot bemutatni.)

A názirra vonatkozó szőlőfogyasztási tilalom leírásánál megfigyelhetjük, hogy a tilalom lényege a bor. A szöveg távolodik a bortól, végül még a legkisebb, önmagában nem fogyasztott alkotóelemeket is megtiltja. Az, hogy a Tóra ilyen részletekbe menően foglalkozik ezzel, és kerítést épít a borfogyasztási tilalom köré, a tilalom alapvető fontosságára utal. A rabbik egyébként ehhez hozzátették, hogy a legjobb, ha a názir a szőlőskerteket is elkerüli, és nem ül le olyan emberek mellé, akik bort fogyasztanak, nehogy kísértésbe essék, vagy megfeledkezzen a fogadalmáról. A názir törvényeit közvetlenül, mintegy ellenpontként követi a házasságtörő asszony, a szotá törvénye. Bölcseink ebből azt a következtetést vonták le, hogy a kettő között kapcsolat van. A názir megnöveszti a haját, a házasságtörő asszonynak „lemeztelenítik a fejét”. A názir tartózkodik a bortól, ám könnyen lehet, hogy a nő hűtlenségéhez éppen a borfogyasztás vezetett, mivel az, ahogyan már Noé, vagy Lót történetében is láthattuk, tiltott cselekedetekhez is vezethet.

 

Vörösboros marharagu

húsos, gluténmentes

8-10 ek. étolaj (szükség szerint lehet több is)

1 kg csont nélküli rostélyos, vagy más, vékonyra szeletelt marhahús

1 fej vöröshagyma apróra kockázva

1,5 kg zöldség: sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, cukkini, batáta megtisztítva, nagyobb darabokra vágva

só, bors, zöldfűszerek ízlés szerint

3 gerezd fokhagyma

2 babérlevél

1 ek. savanykás lekvár

2 kk. mustár

2 ek. paradicsompüré

1 pohár bor

víz szükség szerint

Az olajat mély serpenyőben felforrósítjuk. A hússzeleteket a felhevített olajon néhány perc alatt elősütjük. A húst nagy tálra szedjük, a hagymát a forró olajba dobjuk és kevergetve üvegesre pároljuk. A feldarabolt zöldségeket hozzáadjuk, és néhány percig tovább kevergetve pároljuk. A lekvárral, a mustárral és a paradicsompürével ízesítjük, hozzáöntjük a bort, majd annyi vizet teszünk rá, amennyi ellepi. Belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a fűszereket. Ha felforrt, visszatesszük a hússzeleteket, és kis lángon főzzük tovább, ameddig a zöldségek megpuhulnak. Ezután ismét tálra szedjük a húst, a zöldségeket botmixerrel pürésítjük. Ismét visszatesszük a húst, felforraljuk az ételt, majd elzárjuk alatta a lángot. Tésztával, vagy főtt krumplival kínáljuk. Kuktában is elkészíthető, és sólet helyett szombat délben ezt a vörösboros marharagut is az asztalra tehetjük. Pénteken, naplemente előtt tegyük letakarva a forró melegítőlapra, jól bírja az egész éjszakán át tartó melegítést.