És mondta az Örökkévaló Ávrámnak: Menj el a te országodból, a te szülőföldedről és a te atyádnak házából azon országba, melyet én neked mutatok… És vette Ávrám Szárájt, az ő feleségét és Lótot, az ő testvérfiát, meg minden szerzeményüket, melyet szereztek és a személyzetet, melyre szert tettek Cháránban és elindultak, hogy menjenek Kánaán országába és elérkeztek Kánaán országába. És átvonult Ávrám az országon egész Sechem helységéig, Móre tölgyéig; és a kánaáni akkor az országban volt… Onnan pedig tovament a hegyre, Bét-Éltől keletre és felütötte sátorát… És elvonult Ávrám, folyton délnek vonulva. … És éhség volt az országban; akkor lement Ávrám Egyiptomba, hogy ott tartózkodjék, … És fölment Ávrám Egyiptomból, ő, az ő felesége és mindene, amije volt, meg Lót is ővele, dél felé… És ment állomásai szerint délről Bét-Élig, azon helyig, ahol a sátra volt eleinte, Bét-Él és Áj között… (részletek a Lech Lechá hetiszakaszból)

Lech lechá – menj el. Így kezdődik a Tóra harmadik hetiszakasza, melyet most szombaton olvasnak  fel a zsinagógákban. A parancs Ávráhámnak szól, még nem tudja hova megy és mit talál majd ott, de engedelmeskedik az Örökkévalónak, és megy. Elmegy Háránból egészen Kánaánig, és az Országon belül is vándorol, lemegy Egyiptomba, majd onnan ismét vissza. Ávráhám egész életében vándorolt, és vele egész háza népe, hatalmas nyájai, sőt, sokáig unokatestvére, Lót is elkísérte a saját családjával és állataival.

Ávráhám egész életét meghatározta a lech lechá, a menj el parancsolata. Azt mondják bölcseink: máásze ávot, szimán lebánim – az atyák tettei jelet mutatnak a gyermekeiknek. A zsidó nép, több ezer éves történelme folyamán számtalanszor kényszerült elhagyni szülőföldjét és atyja házát, ahogyan az Örökkévaló Ávráhámnak is parancsolta. A gyalogláshoz azonban erő kell, ezért most egészséges, magokkal, rostokkal teli, energiát adó müzliszeletet kínálunk.

 

Müzliszelet

tej- és tojásmentes

3 1/3 pohár zabpehely

2/3 pohár méz

½ pohár barna cukor

2/3 pohár teljes kiőrlésű liszt

1 kk. só

1 kk. vaníliakivonat (elhagyható)

½ pohár étolaj, vagy kókuszolaj

összesen három pohár „töltelék”: mazsola, dió, mogyoró, mandula, tőzegáfonya, csokicsipsz, kókuszreszelék, napraforgó-, len-, szezám-, vagy tökmag,

A hozzávalókat egy nagy tálban alaposan összekeverjük, kicsit megnedvesített kézzel egyenletesen sütőpapírral bélelt tepsire nyomkodjuk, majd 170-180 fokos sütőben, mintegy 20 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve azonnal felkockázzuk (ne ijedjünk meg, ilyenkor még puha, és a kés alatt kissé szétesik), majd hagyjuk kihűlni és egyben megszilárdulni – ha van türelmünk kivárni. Jól záródó dobozban néhány hétig eláll.