Támuz hó tizenhetedikének böjtje ebben az évben támuz 18-ra esik. Akármilyen furcsán hangzik is ez, nem ritka jelenség, hogy a hónap tizenhetedik napja szombatra esik. Szombaton pedig – jom kipur napját kivéve – tilos böjtölni, ezért, amennyiben így alakul, eltolják a böjtöt a következő napra, vasárnapra, a hónap 18. napjára.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hónap 17-én nem böjtölünk, és ez előrevetíti a messiási időket, az eljövendő világot, amikor a gyász napjai örömmé  változnak, és nem kell már ezeket a böjtöket megtartanunk. Ebben az időszakban már állni fog a harmadik jeruzsálemi Szentély, és elérkezik a teljes megváltás. E most következő szombat ünnepi étkezései tehát már a messiási időket vetítik előre, amikor támuz hó 17-én böjt helyett lakomázunk majd.

Bölcseink azt mondják, hogy az Örökkévaló a világ kezdetén egy hatalmas szörnyet is teremtett, a leviátánt, melynek húsából a másiách, vagyis a messiás eljövetele után lakomázik majd az egész zsidó nép.

Addig is, hogy szombaton, éppen a böjt előtt, éhen ne maradjunk, marhasültet kínálunk olvasóinknak. Figyeljünk oda arra, hogy a hús kóserságához nem elég, ha kóser állatból származik, az állatot a háláchának megfelelő módon kell levágni és minden vért, illetve tiltott ínt és zsiradékot el kell távolítani ahhoz, hogy valóban fogyasztható legyen. Húst csakis úgy vásárolhatunk, ha megbízható kósersági pecsétet adnak rá.

Marhasült római tálban

gluténmentes

3 kg marha lapocka

3 nagy fej vöröshagyma felszeletelve

olaj a sütéshez

fűszerek: só, bors, őrölt koriander és zúzott fokhagyma, ízlés szerint

1 pohár vörösbor

A római tálat vízbe áztatjuk. A hús minden oldalát serpenyőben, forró olajban, kérgesre sütjük, majd alaposan bedörzsöljük a fűszerekkel. A római tálból kiöntjük a vizet, beletesszük a húst, körberakjuk hagymával, letakarjuk, és 2 órán át 200 fokon sütjük. Két óra sütés után ráöntjük a vörösbort, újra letakarjuk a fedővel, és addig sütjük, amíg a hús megpuhul. Vékony szeletekre vágva, zöldséges kuszkusszal körítve tálaljuk.

Megszakítás