A peszáchot követő első szombatra szokás, elsősorban hászid közösségekben, kulcs alakú bárcheszt sütni. Sok helyen alaposan megszórják szezámmaggal is. Ezt jiddisül sliszel chálének nevezik.

A szokás régi eredetű. Ezen a szombaton hirdetik ki ugyanis ijár hónap újholdját. A kulcs arra emlékeztet, hogy a párnászá, jiddis kiejtéssel párnósze, vagyis az ember megélhetése csakis az Örökkévaló kezében van, a bőséges szezámmagos szórás pedig arra, hogy a manna ijár hónapban kezdett hullani a sivatagban. A szezámmag megjelenésében is emlékeztet a mannára (melyről nem tudjuk, hogy pontosan hogyan nézett ki), ahogyan a Tórában olvassuk: „apró szemcsés, apró, mint a dér a földön” (M.II.  16:13). A kulcs alakú bárchesz tehát azt a kívánságunkat szimbolizálja, hogy Isten árasszon el minket minden jóval.

Így aztán, egy-két nappal peszách után a zsidó háziasszonyok, akik néhány nappal korábban még éppen azért dolgoztak, hogy egy szemernyi kovászos se legyen az otthonaikban, most éppen ellenkezőleg, azon dolgoznak, hogy minél szebb, kulcshoz leginkább hasonló bárcheszt készítsenek. A kulcsot mindenki a saját fantáziája szerint készítheti. Vannak, akik nemcsak, hogy kulcs alakot formáznak a tésztából, de még egy valódi kulcsot is belesütnek a tésztába.

Mivel az erőfeszítések ellenére Izraelben még mindig nem biztosított a tojásellátás, és különösen nem a kisebb településeken, ezért olyan bárchesz receptet ajánlunk, melyhez nincs szükség tojásra. A hozzáadott kovász opcionális, segíti a tészta kelését, de ennek hiányában is elkészíthetjük ezt a szombati kalácsot.

Sliszel chálá

Tojásmentes

1 kg liszt

1 ek. só

4 ek. cukor

2 ek. szárazélesztő (ha nem használunk kovászt, akkor ennek kétszerese)

1/3 pohár kovász

½ pohár étolaj

2 pohár víz

3 ek. szezámmag, valamint még valamennyi, a megszóráshoz

A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a szezámmagot és a szárazélesztőt. Ezek után hozzáöntjük a kovászt, az olajat és a vizet, kissé összekeverjük, és 15-20 percig pihentetjük. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, és kiolajozott tálban, nagyjából 3 óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután megformázzuk a bárcheszeket: készíthetünk hagyományos fonott kalácsokat és kulcs alakú péksüteményeket is. Újabb 15-20 percnyi kelesztés után kevés vízzel megnedvesítjük a kalácsok tetejét, szezámmaggal megszórjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük. A kisebbek 20, a nagyobbak 30 perc alatt sülnek szép pirosra.

zsido.com