Purim ünnepével belépünk a peszáchot megelőző 30 napos periódusba.

Ebben az időszakban természetesen még ehetünk kovászos, kelesztett ételeket, ám fokozottan oda kell figyelnünk arra, hogy ne hordjuk szét a morzsát. Ilyenkor, egészen a peszáchot megelőző utolsó szombatig szokás adományokat adni a kimchá depiszchá, vagyis peszáchi liszt alapba, melyből a helyi rászorulóknak juttatnak, hogy még a legtöbbet nélkülözők asztalára is kerülhessen elegendő bor, macesz és ízletes étel a széderestén.

Vannak, akik purimtól fogva, mások csak niszán hónap beköszöntétől kezdve nem fogyasztanak maceszt, annak érdekében, hogy „új íz” legyen számukra a széderestén fogyasztott macesz, melyre – mint minden új dologra -, elmondjuk a sehechejánu áldást. Ez a 30 nap a felkészülés időszaka, takarítunk, készülünk a szabadság ünnepére. A takarítás keretében a háziasszonyok igyekeznek minél több alapanyagot felhasználni az ünnephez közeledvén. Így hát, ha maradt egy kevés kukoricalisztünk, kipróbálhatjuk ezeket a kissé tömör, de ízletes zsemléket.

Kukoricalisztes-magos zsömlék

párve, tojásmentes

5 pohár teljes kiőrlésű liszt

1 pohár kukoricaliszt

4 kk. só

1 kocka élesztő

2 pohár víz

Összesen 8 ek. mag: tök-, napraforgó és szezámmag vegyesen

Az élesztőt felfuttatjuk egy pohár vízben. A liszteket tálba szitáljuk, a többi hozzávalót is hozzáadjuk, majd beleöntjük az élesztős keveréket, és alaposan összedolgozzuk. Ezután néhány perc alatt rugalmas tésztává gyúrjuk. Letakarva mintegy egy óra alatt duplájára kelesztjük. Ezután kis darabokat szaggatunk a tésztából, és gombócokká formázzuk őket. Sütőlapon ismét 30-40 percen át kelesztjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben, 20-25 perc alatt készre sütjük a zsömléket. Sütés előtt kissé megkenhetjük vízzel a gombócok tetejét, és megszórhatjuk magokkal.

Ebből az adagból nem kell chálát vennünk.

Ügyeljünk arra, hogy a magokat jól záródó edényben tároljuk, nehogy kártevők kerülhessenek bele.