3 karfiolos étel

A sokoldalúan felhasználható karfiol különös odafigyelést igényel a kóser konyhában. Rózsái között sokféle bogár bújhat meg, melyeket felhasználás előtt el kell távolítani. A karfiolt rózsákra szedjük, nagy tál vízbe áztatjuk, majd félórányi áztatás után alaposan, a rózsákat egyenként szétnyitva, átvizsgáljuk. Apró, zöldes, vagy fehéres hernyók, piszokra hasonlító, 1-2 mm-es fekete bogarak, vagy nagyobb hernyók, bábok is rejtőzhetnek a rózsák között – ezeket gondosan le kell szedni a karfiolról.

Ha minden állatot eltávolítottunk, kezdődhet a főzés. Háromféle receptet mutatunk most be:

Karfiolsaláta

Párve, tojás-és gluténmentes

1 karfiol

2 ek. cukor

4 ek. ecet

2 ek. növényi olaj (elhagyható)

negyed pohárnyi, apróra vágott petrezselyem

ízlés szerint só, bors

Az apró rózsákra szedett karfiolt kevés vízben 15 perc alatt kissé megpároljuk, majd leszűrjük. A pároláshoz használt vizet ne dobjuk ki: zöldségleveshez, vagy zöldséges rizshez adhatjuk. A karfiolt az összes hozzávalóval együtt tába tesszük, alaposan összekeverjük. Lehűtve kínáljuk.

P1160383

Karfiolleves

tojás- és gluténmentes

1 karfiol

só, bors, őrölt koriander ízlés szerint

1 doboz tejföl

petrezselyem

A karfiolt a fűszerekkel puhára főzzük. A tejfölt néhány kanál főzőlével simára keverjük, és a leveshez adjuk. Forrón, apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

P1160407

Sült karfiol

gluténmentes

1 karfiol

2 pohár tejföl, vagy joghurt

6 tojás

só, bors, őrölt koriander és szerecsendió

A karfiolt kevés vízben kissé megpároljuk, majd leszűrjük. A főzővizet később leveshez, zöldséges rizshez is felhasználhatjuk. (Ha nem használjuk fel egy napon belül, akkor lezárt műanyag dobozban a mélyhűtőben tárolhatjuk.) A hozzávalókat nagy tálban összekeverjük, kiolajozott tűzálló tálba töltjük, és 200 fokon 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Néhány perccel a sütés befejezése előtt megszórhatjuk egy marék reszelt sajttal is. Forrón, önmagában, vagy zöldségsalátával tálaljuk.

P1160367

 

Arról, hogy milyen szabályokat kell betartani ahhoz, hogy az étel kóser legyen itt lehet olvasni.