Recept születésnapra.

Ezen a héten Deutsch Lióra ajánl egy születésnapi receptet:

A húgomnak támuz hónapban van a születésnapja. Meghívtuk a barátnőit, és együtt készítettük el és díszítettük ki különféle bevonattal és cukorkákkal a születésnapi süteményeket.

A születésnap az a nap, amelyen az Örökkévaló úgy döntött, hogy a világ nem tud tovább létezni nélküled. Minden ember valamilyen céllal jött a világra, egy olyan különleges feladattal, amit ő tud a lehető legjobban megcsinálni, és nélküle ez nem valósulhat meg.

Az első születésnap melyről tudomásunk van a Tórából, a Fáraó születésnapja:

„És volt a harmadik napon, Fáraó születése napján, lakomát csinált összes szolgáinak; és számba vette a főpohárnok fejét és a fősütőmester fejét szolgái között.” (Mózes II. 40:20-21)

Rási magyarázata szerint a Tóra egy korábbi születésnapról is mesél:

És mondta: Ki mondta volna Ábrahámnak; fiakat szoptat Sára, hogy én szültem fiat az ő öregségére. És felnövekedett a gyermek és elválasztatott.” (Mózes I. 21:7-8) 

Rási szerint ez Jicchák élete 24. hónapjának végén, vagyis a második születésnapján történt.

Innen származik a születésnapok megünneplésének hagyománya. Egy szokás szerint az ünnepelt különleges képességeket kap a zsidó naptár szerinti születésnapján, és áldásai, illetve kívánságai valóra válnak.

Izraelben a születésnapos gyerekeket székkel együtt felemelik annyiszor, ahány éves, és még egyszer „a következő évre”.

cupcake gyertyával

Kakaós cupcake-ek (muffinok)

80 db

párve

2 pohár liszt

1 csomag sütőpor

másfél pohár cukor

4 ek. kakaó

3 tojás

1 pohár olaj

1 pohár forró víz

2 tábla párve (ét)csokoládé

cukorkák, porcukor, csoki chips, stb a díszítéshez

A hozzávalókat nagy tálba töltjük és simára keverjük. Formákba töltjük, és 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütjük. A tartókat csak félig töltjük meg a keverékkel, mert sütés közben megemelkednek. Míg a sütemények sülnek, vízgőz fölött megolvasztunk két tábla csokoládét, majd kis tálkákba töltjük. Az asztalra, szintén kis tálkákba, előkészítjük a díszítést: színes cukorkákat, porcukrot, csoki darabokat, stb. A gyerekek az elkészült süteményekre kenik a csokoládét, és erre ragasztják a díszeket. A végén minden gyerek egy-egy csillagszórót kap, amit a sütemény közepébe tűzhet.