Csütörtökön köszöntött ránk ádár hónap kétnapos ros chodese, vagyis újholdja. Mivel az újhold speciálisan a nők ünnepnapja, ebből az alkalomból a nők különleges imáiból ismertetünk néhányat, majd egy egyszerű süteményreceptet is bemutatunk.

A zsidóság minden alkalomra, élethelyzetre, még a leghétköznapibb cselekedetre is kínál áldást vagy imát. Vannak imák, melyeket speciálisan, vagy jellemzően inkább a nők mondanak el, így kommunikálva saját, különleges módjukon az Örökkévalóval.

Isten akarata szerint teremtve

A birkot hásáchár, vagyis a reggeli áldások rövid imádságok sorát jelentik, melyeket felkelés után mondunk reggelente, megköszönve az Örökkévalónak, hogy lehetővé tette számunkra egy új nap megkezdését. Ezek közül az egyiket csak nők mondják el: „Áldott vagy te, Örökkévaló Istenünk, a világ Királya, aki akarata szerint teremtett engem.” Ez az áldás az Örökkévalóba vetett végtelen bizalom kifejezése: nem véletlenszerűen lettünk nőkké, hanem egyenesen az Isten akaratából. A zsidó filozófia szerint a nőket velük született spiritualitás jellemzi: míg a férfiaknak micvák – parancsolatok és vallásos cselekedetek kiterjedt hálózatára van szükségük ahhoz, hogy közel érezhessék magukat Istenhez, a nők nem igényelnek ilyen jellegű külső támaszokat, mivel természetük szerint hordozzák a spiritualitás és támogató magatartás nagyra tartott tulajdonságait. Ezzel az áldással mondunk köszönetet Istennek azért, mert a szentség velünk született érzésével ajándékozott meg, és egyben emlékeztetjük magunkat arra, hogy ezt az Istentől eredő tulajdonságot saját növekedésünkre és mások támogatására használjuk az előttünk álló nap során.

A szombat bejövetele

A hét szédítő rohanása nem sokkal a szombat bejövetele előtt megáll egy pillanatra: zsidó lányok és asszonyok gyülekeznek össze a fehér terítővel letakart asztalok körül, hogy fellobbantsák a szombat bejövetelét köszöntő fényeket, szimbolikusan és szavakkal is bekísérjék a szombat királynőt. Ekkor hangzik el a következő áldás: „Áldott vagy te, Örökkévaló Istenünk, a világ Királya, aki megszentelt minket parancsolataival, és megparancsolta a szombati gyertyák meggyújtását.” Ezután további, csöndes imákat fűzhet bárki az áldásához: imádkozhatunk betegek teljes felgyógyulásáért, mások jóllétéért és kérhetjük az Örökkévalót, hogy őrizze meg az otthonunkat és a szeretteinket. A gyertyagyújtással és az áldás elmondásával zsidó nők megszámlálhatatlan nemzedékeinek sorába illeszkedünk, melyeknek az élén az ősanyák, Szárá, Rivká, Lea és Ráchel állnak.

Bárcheszsütés

Bár nem kötelező cselekedet, a bárchesz elkészítése, akárcsak a péntek esti gyertyagyújtás, szintén nemzedékek hosszú láncolatához kapcsolja a zsidó nőket. A bárchesztészta elkészítése lehetőséget nyújt arra, hogy munka közben imákat, zsoltárokat mondjanak, és saját kéréseikkel forduljanak az Örökkévalóhoz. Ha pedig elegendő lisztből készül a tészta, még egy micvát teljesíthetünk, melyhez újabb áldás tartozik, a chálá, vagyis a tésztadarab leválasztásának parancsolatát: „Áldott vagy te, Örökkévaló Istenünk, a világ Királya, aki megszentelt minket parancsolataival, és megparancsolta a chálá leválasztását a tésztából.”

Búcsú a szombattól

A szombat kimenetele után sok zsidó otthonban jiddis nyelvű imát mondanak az asszonyok. A „Got fun Ávrohom” – Ábrahám Istene kezdetű imádságban többek közt arra kérjük az Örökkévalót, hogy az új hét jó egészséget és szerencsét hozzon nekünk, gyermekeink és egész Izrael népe számára.

Este

Amikor az anyák lefektetik gyermekeiket, elmondják velük a Smá imát, a zsidóság egyik leginkább központi szerepet játszó hitvallását: Halljad, Izrael, az Örökkévaló a mi Istenünk, az Örökkévaló egyetlenegy – fontos kijelentés ez a nap végére mindenki számára: az Örökkévaló az ember állandóan jelen levő társa és segítsége egész életében.

Másokra gondolunk az élet legfontosabb pillanataiban

A zsidóság egyik gyönyörű szokása, hogy az ember, életének legfontosabb pillanataiban, kiemelten spirituális élethelyzetekben, másokra gondol. Nemcsak magunkért, hanem családunkért és másokért is imádkozunk. A zsidó menyasszonyok például arra használják az esküvői szertartás megkezdése előtti különlegesen szent időszakot, hogy mások egészségéért, gyógyulásáért és azért imádkozzanak, hogy hajadon barátnőik is mihamarabb párt találjanak. Ugyanígy a vajúdó nők is felhasználják ezt az időszakot arra, hogy magukért, születendő gyermekükért és másokért imádkoznak, például azért, hogy az Örökkévaló gyermekkel áldja meg a még gyermekáldásra várókat.

Mikve – rituális fürdő

A vallásos zsidó nők egy héttel a ciklusuk elmúltával megmerítkeznek a mikve élő vizében, emlékezve arra, hogy minden, amivel rendelkezünk, Istentől ered. „Áldott vagy te, Örökkévaló Istenünk, a világ Királya, aki megszentelt minket parancsolataival, és megparancsolta a megmerülést.” A merülés utáni percek, akárcsak az imént említett két alkalom, különlegesen szent időszak, és ennél fogva szintén alkalmas arra, hogy a nők személyesen Istenhez forduljanak, és magukért, a családjukért, valamint a zsidó népért imádkozzanak.

 

Most pedig egy kis édesség következik ros chodes alkalmából:

 

Csokicsipsszel töltött sütemény

Párve

A tésztához:

1,5 pohár cukor

½ pohár olaj

3 pohár liszt

1 cs. sütőpor

½ pohár frissen facsart narancslé

½ pohár víz

4 tojás szétválasztva

A töltelékhez:

1 pohár csokicsipsz

6 ek. cukor

2 púpozott ek. kakaópor

1 cs. vaníliás cukor

1 kk. őrölt fahéj

A tészta összetevőit a tojásfehérjék kivételével sorban tálba tesszük, és alaposan összekeverjük, hogy sűrűn folyó tésztát kapjunk. A fehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan beleforgatjuk a lisztes keverékbe. Egy téglalap alakú tortaformát kibélelünk sütőpapírral, és a tészta felét egyenletesen elsimítjuk benne. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, a tepsiben levő tésztára szórjuk, majd a maradék tésztát eloszlatjuk a tetején. Sütőbe tesszük, és 180 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a lisztet felhasználás előtt át kell szitálni, nehogy bogár kerüljön az ételbe, a tojásokat pedig egyenként üvegpohárba kell ütni, és alaposan megvizsgálni, mivel ha vércsepp van bennük, akkor nem szabad felhasználnunk.