Egy új élelmiszeripari fejlesztésnek köszönhetően hamarosan garnélarák kerülhet a kóser étkezési szabályokat betartó családok asztalára – vagy legalábbis valami hozzá nagyon hasonló dolog.  

A New Wave Foods cég Shr!mp elnevezésű terméke vörösalgából és növényi alapú fehérjéből készül, íze és állaga viszont megtévesztésig hasonlít a garnélarákéra.

A cégalapítók, Dominique Barnes és Michelle Wolf elmondták, hogy a kóser piac meghódításán kívül más oka is volt a termék kifejlesztésének: szerettek volna olyan élelmiszert előállítani, amely csökkenti a rákhalászattal járó környezetrombolást és emberi jogi visszaéléseket. A fejlődő országokban rákhalászattal foglalkozó cégek gyakran szinte rabszolgasorban tartják a dolgozókat, és a halászat mértéke sem fenntartható hosszú távon.

A Shr!mp várhatóan 2017-ben jelenik meg az üzletekben. Számos kóser étterem jelezte Angliában, hogy amennyiben a termék megfelelő kósersági igazolással bír majd, úgy szeretnék felvenni kínálatukba.

„Egy ideje már elérhetőek rák ízű kóser termékek, miért lenne éppen a Shr!mp-pel probléma? Változnak az idők, és a kóser élelmiszerek kínálata is évről-évre egyre változatosabb” – nyilatkozta Sam Kay, a londoni White House Express étterem vezetője.

Vannak rabbik, akik még nem döntötték el, hogy egy ilyen jellegű termék kaphat-e kósersági igazolást. „Felmerülnek bizonyos etikai kérdések, melyeket tisztáznunk kell. Először is, vajon elfogadható-e ilyen módon megkerülni a zsidó hagyományokat? Másodszor, itt van a látszat problémája. Ha ezt a terméket fogyasztom egy étteremben, akkor számomra világos, hogy kóser ételt eszem. Egy kívülálló azonban azt gondolhatja, hogy valódi garnélarák van a tányéromon, és ebből azt a hamis következtetést vonhatja le, hogy a rák kóser.” – elmélkedett Dr. Jonathan Romain rabbi Berkshire-ből.

Forrás: TOI

Megszakítás