Kóser kártya – lássuk a gyakorlatot!

Egy hónapja vásárolhatnak kóser alapkártyával azok, akik sikeresen regisztrálták magukat a kedvezményprogramba. Az EMIH által meghirdetett akció célja, hogy a zsidó családok a nem kóser élelmiszerekkel egy árban tudjanak kóser ételhez jutni. A kóser élelmiszerek ára a külföldi behozatal, a speciális alapanya­gok, és a kósersági felügyelet miatt lehet magasabb, mint a hasonló nem kóser termékeké.

Minden regisztrált tag kap, egy un. RFID kulcstartót, melynek segítségével elektronikusan követhető nyomon a kedvezmény felhasználása. A kedvezmény összege havi 4000 Ft, prémium tagság esetén pedig 8000, melyet a Kóser Piac élelmiszerboltban tudnak érvényesíteni a megjelölt termékek vásárlása esetén. Fizetéskor a keretből levonják az adott termék kedvezményét, így annyit kell érte fizetni, amennyibe egy hasonló nem kóser termék kerül.

Ahhoz, hogy pontosabban megértsük a rendszer működését, nézzük meg, mit jelent egy család hétköznapi bevásárlása esetében.  A bevásárló listán szerepel 1kiló kenyér, vaj, 6 db zsemle, 1 liter tej, 1 csomag felvágott, fél kiló csirkecomb és egy üveg mustár. Ezeknek a kóser ára 6844 Ft, míg ugyanezért a kosárért nem kóser termékek esetén 4350 Ft fizetnénk. Az EMIH a két ár különbözetét vállalja át, vagyis az RFID kártyáról 2494 Ft vonnak le a vásárlás során. 

„A legtöbben tejtermékeket és csirkét vásárolnak a Kóser Kártyával” – tudtuk meg Póth Gábortól, a Kóser Piac vezetőjétől. Jelenleg közel hatvan család vesz részt a kedvezményprogramban.

„A kóser élelmiszerek megvásárlása Magyarországon nem mindig egyszerű. Szeretnénk, ha senkinek nem kellene amiatt lemondania erről a fontos micváról, mert nem tudja megfizetni a magasabb árakat.” – mondta el Köves Slomó rabbi, a program ötletgazdája.

Kóser Kártyát igényelni a Kóser Piacon ( 1074. Dohány utca 36.) lehet.

kartya

Megszakítás