A beavatkozást az izraeli miniszterelnök látogatására időzítette.

 

A férfi a múlt héten találkozott Benjámin Netanjahuval, és elmondta neki, hogy aznap reggel körülmetéltette magát a tiszteletére. A szokatlan találkozóra egy kijevi szállodában került sor. Netanjahu ukrajnai tartózkodásának utolsó napján fogadta az ukrajnai zsidó közösség képviselőit, és ekkor találkozott a férfival is. A találkozón az országban élő rabbik és a zsidó közösség más vezetői is részt vettek.

A beszédeket követően mutatták be a miniszterelnöknek Felix Gelfert, aki a reggeli beavatkozás nyomán a Jonátán héber nevet kapta. A névadó nem volt más, mint Netanjahu testvére, Joni Netanjahu, aki 1976 júliusában vesztette életét az entebbei túszok kiszabadításáért indított mentőakció során. Gelfer zsidónak született, de csak most, hetven éves korában döntött a körülmetélés mellett. A zsidó fiúgyermekeket a hagyomány szerint nyolcnapos korban veszik fel Ábrahám szövetségébe, ám ha ez bármilyen oknál fogva elmaradt, később bármikor pótolható.

„Igen megható volt részt venni ezen a különleges brit milán [körülmetélésen], és látni, hogy hogyan éled újjá a zsidó lélek Ukrajnában” – mondta Joel Lion, Izrael kijevi nagykövete. – „Csak azzal hozhatjuk közelebb a zsidókat Izraelhez, ha megerősítjük a diaszpórában élő zsidók zsidó identitását.”

Dovid Náchson rabbi, a Chábád micva tankok és a Tzivos Hashem elnöke, egyben az izraeli miniszterelnök barátja szintén jelen volt a látogatás alkalmával. A rabbi elmondta, hogy az ukrajnai zsidók meglehetősen izgatottan várták Netanjahut. „Ez a zsidó férfi hallott Netanjahu látogatásáról, és lelkesen kijelentette Ázmán rabbinak, Ukrajna főrabbijának, hogy szeretné magát körülmetéltetni a látogatás tiszteletére.” Ázmán rabbi korábban többször beszélt a férfival a körülmetélés lehetőségéről, ám ő mindig elutasította azt. A miniszterelnöki látogatás hatására azonban újragondolta a döntést. „Ki akarta fejezni a zsidóságát, a lelkesedését és az örömét” – mondta Náchson rabbi.

Az elhatározás nyomán üzenetet küldtek a miniszterelnöknek, és arra kérték, hogy tegyék lehetővé Gelfer számára a találkozót. A biztonsági kockázatok miatt a körülmetélési szertartáson Netanjahu nem lehetett jelen, de két órával később már találkozhattak. A szándek szerepét, melyet az újdonsült Jonátán eredetileg az államfőnek szánt, annak küldötteként Náchson rabbi töltötte be.

Netanjahu legutóbbi, 1999-es látogatása óta az első izraeli miniszterelnök, aki Ukrajnába látogatott. A zsidó közösségek vezetőivel és képviselőivel lezajlott találkozóján a következőket mondta: „Népünket majdnem teljesen kiirtották. Kegyetlenül mészároltak le minket. Ám népünk ma erős, robusztus, haladó és prosperáló nemzetként él, és ez legelsősorban hitünk erejének köszönhető.” Netanjahu vallásos témaköröket felsorakoztató beszédében többször is hangsúlyozta, hogy a zsidó nép elképesztő átalakulásának oka a hit volt. „Hit nélkül semmi ne számít” – jelentette ki. – „Hit nélkül nem lettünk volna képesek létrehozni ezt a csodát, Izrael népének újjászületését a saját földjén. A hit az, melyet nemzedékről nemzedékre továbbadtunk, még a legnehezebb órákban is.”

A találkozón minden ukrajnai Chábád küldött részt vett. Náchson rabbi elmondta, hogy „Jeleztem Netanjahunak, hogy a férfi mellettem ül, és Netanjahu felhívta őt a színpadra. Mindketten nagyon lelkesek voltak. Netanjahu megkérdezte, hogy beszél-e héberül, és mondtam neki, hogy nem. Kezet fogtak, és megölelték egymást.”

Náchson rabbi azt is elmondta, hogy az esemény nagy visszhangot váltott ki az ukrajnai zsidó közösségekben, és felhívta a figyelmet a körülmetélés fontosságára. „Ki tudja, hány zsidót metélnek körül Bibinek köszönhetően” – mondta a rabbi. Netanjahu találkozója az új, zsidó származású ukrán elnökkel nagyban emelte a helyi zsidók öntudatát és büszkeségét. „Nehéz elhinni, hogy hogyan változott meg minden. Csak hetven éve – tudjuk, mi történt itt…”

„Izrael büszkesége magasra emelkedik a közelgő megváltás előtt. Ebből kaphattunk most ízelítőt. Netanjahu barátjaként minden egyes alkalommal nagyon megindít mindaz, amit elért, ahogyan növelte Izrael dicsőségét a nemzetek között, az Egyesült Államokban, Oroszországban és minden más országban. Az ilyen jellegű siker isteni siker. Van itt valami, ami jóval túl van a megszokotton.” – mondta Náchson rabbi, aki megemlítette az áldott emlékű lubavicsi Rebbe, Menachem Mendel Schneerson rabbi áldását, melyet Netanjahunak adott évtizedekkel korábban, mielőtt a jelenlegi miniszterelnök belépett volna az izraeli politikába.

„Vele voltam, amikor a Rebbe azt mondta neki: »119 [Kneszet-taggal] kell majd harcolnia, ám ha az Örökkévaló útján jár, mindenkit le fog győzni« Ez egy csodás áldás, mely sokat ad az ő [Netanjahu] különleges képességeihez. A neki adott tisztelet minden zsidónak szóló tisztelet. Az utcák tele voltak izraeli zászlókkal. Az újságokban megjelent egy karikatúra, melyen az egész ukrán hadsereg két zsidó, Netánjáhu és az ukrán elnök utasítására masírozik. Világíthatunk a népeknek spirituálisan és anyagi dolgokban egyaránt” – zárta szavait Náchson rabbi.

 

zsido.com

 

Forrás: TOI és Arutz7