A tel-avivi Ben-Gurion Nemzetközi Repülőtéren különleges ceremóniára került sor: steril környezetben tartottak körülmetélési szertartást az egyik terminálban, lehetővé téve ezzel a büszke nagypapa részvételét.

A férfi Ausztriából érkezett Izraelbe, hogy újszülött unokája brit miláján ő lehessen a szándák, aki a csecsemőt tartja a körülmetélés során. Azonban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások nem tették lehetővé, hogy belépjen az országba, ezért a család a Fattal szállodalánchoz fordult, melynek egyik szállodája a repülőtéren található.

A szálloda szobát biztosított a nagypapa számára, és így a brit milát végül a teljes család jelenlétében bonyolíthatták le. A férfi részéről szó szerint villámlátogatásról volt szó: ahogy a szertartás véget ért, máris repülőre ült, és visszautazott Ausztriába.

A körülmetélés, héberül brit milá az egyik legalapvetőbb micva. Jel, mely az Örökkévalónak a népével kötött szövetségét bizonyítja, akárcsak a tfilin és a szombat, ahogyan erről itt beszámoltunk. Éppen két héttel ezelőtt, a Lech lechá hetiszakaszban olvastuk a zsinagógákban a körülmetélés parancsát:

Ez az én szövetségem, amelyet megőrizzetek közöttem és köztetek és magzatod között utánad… nyolc napos korában metéltessék körül nálatok minden férfiszemély, nemzedékeiteken át; a házban született vagy a pénzen vett bármely idegen közül, aki nem a te magzatodból való… és legyen szövetségem a testeteken örök szövetségül! (M.I. 17:10-13)

A koronavírus-világjárvány okozta zűrzavarban nem ezt volt az első ilyen furcsa eset. Néhány hónappal ezelőtt például az izraeli és a ciprusi kormány közreműködése, egy magánrepülőgép és egy repülőtéri VIP váró kellett ahhoz, hogy Yair és Geula Baitz megtarthassa kisfiuk brit miláját. A szülők ciprusi chábád-küldöttek, a gyermek pedig mintegy másfél hónappal korábban született. Az utazási korlátozások miatt nem tudták időben, a gyermek nyolcnapos korában elvégezni a körülmetélést. Végül az izraeli belügyminiszter, Árje Deri közbenjárásával, az izraeli és a ciprusi Külügyminisztérium közreműködésével megszervezték a briszt. A Baitz család engedélyt kapott, hogy elhagyja Ciprust, és Izraelbe hivatalosan be nem lépve megtartsa a ceremóniát. A családtagok szépen felöltöztek, repülőre szálltak, és a nagyszülők is biztonságos távolságot tartva nézhették végig az eseményeket. A szertartás végeztével nemcsak a szokásos mázál tov jókívánságok hangzottak el, hanem mindenki jó utat is kívánt nekik, és ahogy érkeztek, úgy vissza is tértek Ciprusra.

Korábban itt írtunk a járványhelyzet okozta, szokatlan körülmetélési szertartásról.

zsido.com

Forrás: Arutz7, Collive