Bet Semes városától délre terül el az Ela völgy. Az alacsony, erdő borította dombos vidék egyike Izrael kevésbé beépített területeinek. A hagyomány szerint errefelé zajlott le Dávid és Góliát csatája. A héten újabb csata zajlott le, ha nem is karddal és parittyával, hanem szavakkal, méghozzá a körzet tervezési és építési bizottságában, Jeruzsálemben. A tét az Adulam térség jövője volt: megmarad-e Izrael Toscanájának, vagy a modern ipar ide is betelepül.

A vizsgálatok szerint az Adulam térségben, mintegy 400 méterrel a föld alatt, olajpala található, egyfajta szilárd kőzet, mely kőolajat tartalmaz. Az IEI, egy amerikai energiaipari cég, olajkutatási koncessziót kapott a területre. Az ipari méretű kitermelés előtt a cég egy kísérletre kért engedélyt. Ennek során a kőzetet 250-300 fokosra hevítenék a föld alatt, így nyernének ki a kőolajat, naponta mintegy két hordónyit. azaz körülbelül 320 litert.

A terv ellen széleskörű tiltakozás bontakozott ki. Az izraeli Környezetvédelmi Minisztérium, az Izraeli Nemzeti Parkok Szervezete, a Természetvédelmi Társaság és más környezetvédelmi egyesületek tiltakozást nyújtottak be a területi tervezési bizottságban. A tiltakozók szerint még a kísérletet sem szabad engedélyezni a várható környezetszennyezés miatt, ami a földalatti vízréteg tönkretételével és radioaktív anyagok, például rádium felszabadulásával járhat. A civilek számos tüntetést szerveztek, az egyik szervezet 45 ezer aláírást gyűjtött a terv ellen.

Az IEI inkább a kormány támogatását próbálta megszerezni. Eugene Kendall a miniszterelnökség mellett működő Nemzeti Gazdasági Tanács elnöke levelet küldött a bizottságnak, amelyben a terv mellett foglalt állást. Az IEI képviseletében David Shamron ügyvéd jelent meg, aki egyben az izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu ügyvéde is.

Végül a körzet tervezési és építési bizottsága majdnem egyhangúlag, 13 szavazattal 1 ellenében úgy döntött, hogy nem engedélyezi az olajpala kísérletet a térségben.

Ennek köszönhetően továbbra is élvezhetjük Adulam környékének természeti szépségeit.

Adulam (Kép: Wikipédia)