Ritka fényképeket kapott az 1938-as Kristályéjszakáról egy hagyatékból a Jad Vasem, a jeruzsálemi holokauszt emlékmúzeum. Az intézmény elnöke szerint a fényképalbum azt bizonyítja, hogy a zsinagógák elleni támadások és pogromok nem spontánok alakultak ki, s a képek egyértelműen bemutatják, miként működtették a gyűlölet gépezetét a nácik a zsidókkal szemben.

A mostantól a Jad Vashemben őrzött album a Kristályéjszaka náci dokumentációját mutatja be. Eddig az Egyesült Államokban élő Gold család birtokában voltak a képek, melyeket a családfő akkor szerzett, amikor a második világháború idején Európában, az amerikai hadsereg kémelhárító részlegénél szolgált – olvasható a Neokohn oldalán.

Halála után lánya, Anne Leifer és Anne két lánya fedezte fel az albumot, majd úgy döntöttek, hogy a holokauszt emlékét gondozó izraeli intézménynek adományozzák azt.

A képek pogromokat mutatnak be Nürnbergben és a Fürth nevű városban, melyekről náci fotósok készítették a fotókat.

„A fényképek egyértelműen bemutatják a gyűlölet náci rezsimben intézményesített mechanizmusát”

– közölte Dani Dajan, a Jad Vasem elnöke.

A náci propaganda szolgálatára készített első képeken a betörés látható a zsidók otthonaiba, a zsidók pizsamában állnak, néhányan megsebesültek, néhányan pedig még mindig az ágyukban fekszenek.

„Ezek szokatlan képek, mert közelről mutatják be a zsidó áldozatokat, és maguk a nácik dokumentálják valós időben tetteiket, amivel korábban még nem találkoztunk” – nyilatkozta Jonathan Matthews, a fotóarchívum vezetője.

„Láthatjuk, ahogy a Schutzstaffel (SS) és Sturmabteilung (SA) tagjai végrehajtják a pogromokat. Összetörik, felgyújtják és leégetik a zsidó boltokat és zsinagógákat, megalázzák a zsidókat, miközben a többiek félreállnak és figyelnek. Ez újabb bizonyítéka annak, hogy a náci vezetők adták a parancsot, és a pogromok nem voltak spontán alakultak ki, ahogyan Németország akkoriban megpróbálta bemutatni” – tette hozzá Matthews.

A Kristályéjszaka pogromjaiban több tucat zsinagógát gyújtottak fel és több ezer zsidó tulajdonú üzletet romboltak le. Ezenkívül 92 zsidót meggyilkoltak, százakat megsebesítettek, és legkevesebb 30 ezer zsidót vittek koncentrációs táborokba.