Két embert megölt és öt rendőrt megsebesített szombaton az a koppenhágai merénylő, akit egyértelműen a párizsi, Charlie Hebdo elleni véres terrortámadás inspirált.

A 22 éves, Dániában született Omar El-Huszein, aki erőszakos múltja miatt már korábban a rendőrség és a titkosszolgálatok látómezejébe került, előbb automata fegyverével egy kávéház ablakaira tüzelt, ahol éppen  a szólásszabadság határairól tartottak beszélgetést, a Mohamed-karikatúrákat is rajzoló svéd Lars Vilks részvételével. Itt egy 55 éves férfi vesztette életét. Szakértők szerint egyértelműen Vilks volt a célpont, őellene a 2007-es karikatúrák miatt már többször próbáltak merényletet elkövetni. Érdekes egybeesés, hogy a karikatúrákat annak idején közlő Jyllands-Posten szerkesztőjét, Flemming Rose-t napokkal a merénylet előtt jelölték Nobel-békedíjra.

Néhány órával később pedig egy zsinagóga közvetlen közelében kezdett lövöldözni (ahol közel nyolcvan ember egy bár micvóra készült éppen), és fejbe lőtte a biztonsági őrt. Végül egy igazoltatásnál a rendőrök lelőtték. A zsinagógába egyébként csak azért nem tudott bejutni, mert a koppenhágai zsidó közösség a párizsi merényletek után szigorított a biztonsági szabályokon. Lapinformációk szerint a közösség sokkor kapott, nem hitték volna, hogy ilyesmi velük is megtörténhet.

Bár a dán hatóságok eleinte azt mondták, vélhetően magányos elkövetőről van szó, a rendőrség azért folytatta a razziákat és házkutatásokat, és a merénylettel összefüggésben többeket letartóztatott. Azt még vizsgálják, hogy járt-e az elkövető Szíriában vagy Irakban terrorista kiképzésen. Fontos fejlemény ugyanakkor, hogy a radikálisnak számító koppenhágai Grimhøj mecset elhatárolódott a merénylettől, és az iszlám nevében elkövetett bármiféle erőszaktól.

Bár Dánia miniszterelnöke, Helle Thorning-Schmidt a merénylet után ígéretet tett a szólásszabadság és a kis létszámú, de élénk dániai zsidó közösség megvédésére, az izraeli kormányfő ismét vihart kavart, amikor megismételte a párizsi merényletek utáni reakcióját: Európa zsidósága nincs biztonságban, ilyen merényletek bármikor újra megtörténhetnek, és csakis az jelenti a megoldást, ha a zsidók minél nagyobb számban kivándorolnak Izraelbe. „Megint zsidókat öltek meg erurópai földön csak azért, mert zsidók, és az ilyen terrorista, antiszemita támadások várhatóan folytatódnak” – jelentette ki a kabinetülésen.

Benjamin Netanjahu szavaira az izraeli dán nagykövet úgy reagált: a zsidó közösség a dán társadalom szerves része, és a merényletek dacára maradnia kellene az országban. Jesper Vahr megerősítette a komrányfő szavait: egy zsidós közösség elleni támadás  Dánia összes polgára elleni támadást jelent, márpedig az állam mindent megtesz azért, hogy a zsidó közösség biztonságban érezze magát Dániában. Ugyancsak bírálta Netanjahu szavait a koppenhágai főrabbi.Yair Melchior közölte: a terror még nem ok az alijára.

A The Jerusalem Post elemzője, Benjamin Weinthal szerint azután, hogy Európa lényegében marginalizálta a nácizmust, felemelkedett az iszlám által motivált antiszemitizmus, amit egy közönyös nyilvánosság és egy agresszív európai baloldal tesz lehetővé. „A zsidóellenes erők Izraelt tették meg egyfajta emberi boxzsáknak.” A szerző idézi Gerald Steinberg izraeli politológust, aki szerint Izrael „háborús bűnökkel” és „genocídiummal” való vádolása (az emberi jogok és a humanitárius segítségnyújtás nevében) egyértelműen hozzájárult a halálos európai antiszemitizmus elterjedéséhez. Steinberg szerint ha az európai államok nem veszik komolyan az iszlamista veszélyt, ha nem tesznek megelőző lépéseket, ha nem költenek többet hírszerzésre, akkor több lesz a támadás.

Dánia egyike azon négy EU-tagállamnak, amelyből a legtöbb iszlamista harcos utazik vissza a szíriai hadszíntérre. Júliusban pedig egy dán imám a „cionista zsidók” megsemmisítésére szólított fel Berlinben. Napokkal a koppenhágai merényletek előtt derült ki egyébként a YouGov felméréséből, hogy a dánok fele limitálná az ott élő muszlimok számát, és határt szabna a muszlim bevándorlásnak.