A Dee család barátai és tisztelői különleges projektet indítottak útnak a család meggyilkolt tagjainak emlékére és lelkének emelkedésére. A program heti egységekre bontott tananyagának segítségével a csatlakozók a Misna Pirké Ávot, Az atyák bölcs tanításai című traktátusát tanulmányozzák. A kezdeményezéshez oldalunk is csatlakozik, és az eredetileg angol, illetve héber nyelven megjelentetett lapokat magyar nyelven olvashatják hétről hétre. Tartsanak velünk!

Lucy (Lea) Dee két lányával békésen utazott Tverja (Tibériás) felé peszách félünnepén, hogy egy kellemes szombatot töltsön el rokonaival. Azonban soha nem érkezhetett meg a Kineret-tó partján fekvő városba, mert út közben arab terroristák támadták meg őket és gépfegyverükből húsz lövést adtak le az autóra. A két lány, Maia és Rina azonnal életét vesztette. Édesanyjuk életéért három napig küzdöttek az orvosok, ám végül belehalt sérüléseibe.

Mi a célunk?

Leo Dee rabbi és felesége, Lucy a világjárvány kitörésétől fogva minden péntek este leült, hogy gyermekeikkel a Misna morális kérdésekkel foglalkozó Ávot (Atyák) traktátusának egy-egy mondatát tanulmányozzák. Megbeszélték, hogy miként alkalmazhatják az elveket mindennapi életükben és hogyan válhatnak általuk jobb emberré. Ez adta az inspirációt a Dee család három tagjának meggyilkolása után arra, hogy útnak indítsák ezt a projektet. Az elmúlt napokban tízezrek csatlakoztak a kezdeményezéshez, hogy heti egy misnai mondatot elolvassanak, értelmezzenek és elemezzenek Lucy, Maia és Rina Dee emlékére.

Mit adunk?

Heti egyszer küldünk ki nyomtatható formában anyagot. Pénteken emlékeztetőt is küldünk, hogy még szombat előtt nyomtassátok ki a lapot. Elképzelésünk szerint a tanulás a szombati asztalnál folyik majd.

Mit tartalmaznak a hetente kiküldött lapok?

Egy mondatot a Pirké Ávotból, egy rövid magyarázatot és néhány gondolatot, ami alapján megbeszélhetitek a tanultakat. A magyarázatok és gondolatok olyan emberektől származnak, akik kapcsolatban álltak Lucyvel, Maiával és Rinával, illetve különféle zsidó vezetőktől a világ minden tájáról.

Mit szeretnénk elérni?

Reméljük, hogy mindazokat, akik csatlakoznak hozzánk, megérinti a Dee család elvesztett tagjainak öröksége és arra inspirálja őket, hogy magasabb spirituális szintre kerüljenek általa. A heti egy tanítás tanulmányozásával egy év alatt a Pirké Ávot első három fejezetét vesszük majd át. Az egész traktátus tanulmányozásához két évre van szükség. A péntek esti tóratanulás természetesen rendkívül értékes önmagában is, az időhatárok csupán a projekt céljára emlékeztetnek.

Ha kérdéseitek, ötleteitek vannak, forduljatok bizalommal hozzánk.

Lea bát Refáel veCipóra

Maja Eszter bát ráv Árje Mordecháj veLea

Rina Mirjám bát ráv Árje Mordecháj veLea

emlékére és lelkének emelkedésére

Megszakítás