A jeruzsálemi Héber Egyetem szakemberei szerint a koronavírus-járvány fertőzési adatai azt mutatják, hogy Izrael lassan úrrá lesz a járvány második hullámán, kiegyenesedik az új fertőzések korábban növekedést mutató görbéje, és ha a lakosság követi az utasításokat elsősorban a maszk viselésével, akkor remélhetőleg nem lesz szükség újabb korlátozásokra.

A koronavírus-járvány kezelésével ezen a héten megbízott Roni Gamzu professzor tévés bemutatkozó beszédében megígérte, hogy ezentúl csakis logikus és követhető lépéseket hoznak a járvány megfékezése érdekében, miután korábban többször is egymásnak ellentmondó szabályozások születtek, amelyeket olykor egyik-napról a másikra visszavontak.

Gamzu bejelentette, hogy a hadsereg veszi át a fertőzési láncolatok felgöngyölítésének a munkáját, amit a katonai vezetők már március óta kértek Benjámin Netanjahu miniszterelnöktől. “Remélem, megteszünk minden szükséges lépést a járványügyi vizsgálatok rendszerének átadásához a jövő héten” – nyilatkozott Hezi Levy, a járványhelyzetet eddig kezelő egészségügyi minisztérium igazgatója a katonai rádiónak. “Mindent elkövetünk, hogy megtörténjen” – tette hozzá.

Az adatok szerint a járvány elsősorban továbbra is több ultraortodox, és néhány arab városban terjed, ahol a szűkösebb lakhatási körülmények nem teszik lehetővé a fertőzöttek házi-karanténját a nagy lélekszámú, sokgyerekes családok zsúfolt otthonaiban. Gamzu ennek a gondnak a kezelésére a fertőzöttség mértéke alapján különböző színnel megjelölt, piros, narancs, zöld övezetekre osztaná az izraeli településeket, amelyekre fertőzöttségüknek megfelelő, helyi szabályok vonatkoznának.

Már az új járványügyi felelős égisze alatt könnyítéseket vezettek be a gyógyultnak nyilvánításban, a pozitív teszt után legalább tíz és a tünetek megszűnte után három nappal az orvos tesztelés nélkül igazolást adhat ezentúl a gyógyulásról. Ez sokaknak gondot okoz, mert munkahelyük továbbra is ragaszkodik a negatív koronavírusteszt-eredményhez. Az egészségbiztosítók az új szabályozás alapján több ezer volt fertőzött számára feloldották a karantént. Korábban ehhez legalább 12 nap karanténra, és két negatív, a vírus jelenlétét ki nem mutató teszt eredményre volt szükség. A magyarázat szerint a nemzetközileg is elfogadott álláspont alapján nagyon csekély annak az esélye, hogy egy tünetmentes vírushordozónál megjelenjenek a Covid-19 betegség tünetei 9 vagy több nap elteltével.

A könnyítések sorában eltörölték a kéthetes karanténkötelezettséget azoknál, akik “zöld”, vagyis kevésbé fertőzött országokból utaznak be Izraelbe, így a Magyarországról érkezők számára is.

A koronavírus-járvány második, június-júliusi hullámában a március-április-májusi tavaszi eső hullámnál jóval többen kapták el a koronavírust, de sokkal nagyobb arányban fiatalabbak, és így kevesebben betegedtek meg miatta, mint az első hullámban. Az elmúlt hetekben naponta kétezer körül járt az újonnan felfedezett esetek száma.

MTI/zsido.com